Truskawki są słodkie i przepyszne. Niestety sezon na nie trwa krótko, więc korzystajmy póki można. Niedługo już podrożeją, a potem znikną ze sklepów i straganów, dlatego już teraz możemy z łatwością zamknąć truskawkowy smak w słoiku i cieszyć się nim jeszcze przez jakiś czas. Dżem truskawkowy, bo o nim mowa, to super prosta sprawa, wymaga nieco czasu, ponieważ owoce muszą dość długo się gotować, jednak jedyne co musimy robić to mieszać. W tym wpisie podaję Wam najprostszy przepis na dżem truskawkowy. Nawet jeśli nie macie w domu pektyny czy cukru żelującego możecie go zrobić. Będziecie potrzeb0wali tylko owoców (dużo!), cukru, garnka, łyżki i słoików.
Podczas gotowania truskawek można odlać nieco soku i zrobić z niego później pyszną galaretkę. Przepis w następnym wpisie!
Przepis na dżem truskawkowy
Składniki:
(5 słoików)
– truskawki – 6kg
– cukier – 2kg
– otarta skórka z cytryny, z pomarańczy lub wanilia (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem (połową) i odstawiamy, aż puszczą sok. Sok można odlać np. na galaretkę.
2. Wersja dla mniej cierpliwych: od razu zaczynamy gotować, sok odlewamy w trakcie 🙂
3. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aż dżem zrobi się gęsty (ok 3 godziny). W trakcie dodajemy dodatki i cukru do smaku.
4. Dżem można ostudzić wcześniej i przesmażyć go drugi raz kolejnego dnia.
5. Słoiki wkładamy na 30 minut do piekarnika i przelewamy do nich jeszcze gorący dżem, następnie stawiamy je do góry dnem.
Smacznego!
[ad#HTML]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.