W dzisiejszym wpisie znajdziecie kilka propozycji przekąsek, które Wasi goście mogą zjeść bez użycia sztućców. Innymi słowy, przekąski idealne na imprezę – nie tylko sylwestrową lub karnawałową. Przepisy te możecie też wykorzystać jako pomysły na przystawki przed głównym daniem przy okazji przygotowywania kolacji dla rodziny lub przyjaciół. W poprzednim wpisie z cyklu menu na imprezę prezentowałam Wam kilka przepisów na koreczki. Tym razem we wpisie będą gościć inne formy przekąsek – roladki rodem z kuchni francuskiej, tropikalne szaszłyki oraz półksiężyce z melona. Przygotowując przystawki na imprezę, dopasujmy do nich alkohol, który będzie serwowany.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem, świeżym szpinakiem i serem feta
Składniki:
– ciasto francuskiej (najlepiej w płatkach)
– 3 opakowania
– łosoś w plastrach – 3 duże opakowania
– świeży szpinak – 1 opakowanie
– ser feta – 3 paczki
Przygotowanie:
1. Płatki ciasta francuskiego kroimy w poprzek na 3 części. Jeśli macie ciasto w rulonie to powinniście podzielić je na trzy części i każdą z nich na 3 paski, tak, aby otrzymać 9 pasków.
2. Do każdego paska nakładamy szpinak, fetę i łososia po czym zwijamy je w rulon.
3. Pieczemy roladki na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Aby roladki były błyszczące możemy posmarować ich wierzch białkiem.
Tropikalne szaszłyki
Składniki:
– pierś z indyka (lub kurczaka) – 1kg
– ananas – 3 puszki
– brzoskwinia – 1 puszka
– papryka zielona i czerwona – 6 sztuk
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano
– patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, ananasy i brzoskwinie dzielimy na 4 cząstki.
3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki mięsa, papryki i owoców.
Tak wykonane danie idealnie się nadajena imprezę urodzinową, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy zaledwie odrobina pomysłowości, a można zaserwować gościom naprawdę smaczny i efektownie wyglądający posiłek.
Melon z szynką parmeńską – przykład wymyślnego dania na imprezę
Składniki:
– melon – 2 sztuki
– szynka parmeńska – 3 duże paczki (12 plastrów w paczce)
Przygotowanie:
1. Melona obieramy ze skóry i pestkujemy. Następnie każdego melona kroimy na 16 półksiężyców.
2. Każdy półksiężyc owijamy w kawałek szynki parmeńskiej.
Melon świetnie będzie pasował do porto lub madery oraz win (najlepiej słodkich). Roladki z ciasta francuskiego również świetnie komponują się z winami – najlepiej białymi. Natomiast jeśli chodzi o szaszłyki, możecie je podać do każdego rodzaju alkoholu – sprawdzą się jako przekąska na przykład do piwa.
Całe zestawienie przytoczonych wyżej dań może posłużyć Wam jako garść pomysłów i inspiracji do stworzenia zachwycających przystawek na imprezę. Ich łatwe przygotowanie pozwoli Wam zyskać więcej czasu, a forma podania zapewni gościom komfort w trakcie szampańskiej zabawy. Takie przystawki na imprezę zaskoczą Twoich gości!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.