Parę dni temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach cukierniczych Pawła Małeckiego ogranizowanych przez Lidl. W ciągu jednego wieczora nauczyłam się kilku ciekawych patentów cukierniczych i przy okazji jeszcze bardziej nakręciłam się na słodkie pichcenie. Na tychże warsztatach dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla” z przepisami Pawła Małeckiego i jego autografem. 🙂 Zdjęcia i przepisy zawarte w książce są tak apetyczne, że już pierwszego dnia po warsztatach serwowałam mężowi omlet z owocami leśnymi. Mąż zajadając się zapytał czy następne śniadania będą równie pyszne. Od tamtej pory wypróbowałam już pięć różnych przepisów z tej książki, niektóre lekko modyfikując. Dziś mam dla Was przepis na kokosanki z czekoladą wg. przepisu Pawła Małeckiego, który lekko zmodyfikowałam.
Jeśli waszym ulubionym batonikiem w dzieciństwie był Bounty lub po prostu uwielbiacie kokosanki to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Będziecie potrzebować do niego tylko 5 składników:
Kokosanki – przepis:
100g cukru (ja do pierwszej porcji dodałam 150 ale były zdecydowanie za słodkie)
100g wiórków kokosowych
3 białka jajka (jeśli jajka są duże weźcie 2 białka)
50g czekolady deserowej
laska wanilii
Przygotowanie:
Cukier, wiórki i białka łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy, po zdjęciu miski z pary dodajemy wanilię i wszystko mieszamy. Masę odstawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie kroimy czekoladę na drobne kawałki, po wystygnięciu dodajemy czekoladę do masy i meszamy. Formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 170 st. C w piekarniku z termoobiegiem.
Dobre, co? 🙂
[ad name=”Pozioma responsywna”]