Sezon grillowy w pełni! Wyciągamy ruszty, węgle, szczapki i grillujemy z przyjaciółmi, rodziną i znajomymi. Przepisy na przystawki, takie jak mięsa, warzywa, ryby – wszystko z grilla smakuje wyśmienicie i idealnie się nadają na wiosenny chill out. Grillujmy, bo w zimie będziemy tęsknić za tym smakiem posługując się tylko i wyłącznie patelnią i piekarnikiem. Dania główne skwierczące na ruszcie to klucz do sukcesu, jednak gości zaskoczyć możemy nie tylko wyśmienicie przyrządzonym mięsem czy rybą, ale także przystawkami do grilla, które podamy jako uzupełnienie. Dzisiejszy wpis to:
Przepisy na grilla – dodatki i przystawki w trzech odsłonach
Zaskocz gości nie tylko daniami stanowiącymi barwne przepisy na grilla, ale także dodatkami do nich w postaci super przystawek. Marchew, kalarepa czy jabłko wbrew pozorom świetnie nadają się do tego celu, dzięki czemu składają się na kreatywne uzupełnienie, w formie grill przystawki.
Przystawki do grilla – przepisy, które wzbogacą grillowanie w gronie znajomych
Marchewki nadziewane serem
Składniki:
(8 porcji)
– 4 duże marchewki
– 200gr sera na twaróg (niesłodzonego)
– pęczek koperku
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok tak długo, aż będą miękkie (uwaga, aby nie rozgotować).
2. Koperek i szczypiorek siekamy i mieszamy z serkiem. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ugotowane marchewki albo wydrążamy (jeśli są dostatecznie duże) albo przekrawamy na pół i robimy z nich łódeczki.
4. Nadziewamy marchewki serkiem.
Kalarepa zapiekana z nadzieniem z pomidorów, papryki i cebulki – przykład super przystawki
Składniki:
(4 porcje)
– 4 kalarepy
– 1 papryka
– 1 duża cebula
– 2 pomidory
– sól, pieprz, koperek
– parmezan (lub inny ser do zapiekania)
Przygotowanie grill przystawki:
1. Kalarepy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 15 – 20 minut).
2. Paprykę i pomidory kroimy na kawałki, cebulę siekamy.
3. Kalarepy wydrążamy, a wydrążony miąższ mieszamy z pozostałymi warzywami.
4. Nadziewamy kalarepki powstałym farszem i posypujemy serem, a następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10-15 minut w 180 stopniach.
Szaszłyki z jabłek i boczku – kreatywny kunszt grillowania w postaci przystawki do grilla
Składniki:
(4 porcje)
– 200gr chudego boczku
– 2 średnie jabłka
– patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
0. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, jeśli na grillu nie mamy już miejsca 🙂
1. Jabłka kroimy na duże cząstki, boczek na cienkie plasterki wzdłuż kawałka.
2. Na patyczki nadziewamy na zmianę początek plastra boczku, jabłko, koniec plastra boczku (tak aby otulić jabłka boczkiem).
3. Pieczemy na grillu lub w piekarniku, aż boczek będzie rumiany (ok 20 minut).
Podane przykłady stanowią oryginalne pomysły na grill przystawki. Przepisy służą inspiracji i warto nie tylko je stosować, ale również tworzyć własne kompozycje. Idealnym dopełnieniem mogą być domowe sosy, które wzbogacą smak mięsnego dania. W rezultacie stworzymy super przystawki na grilla, a wraz z nimi pyszny posiłek, zarówno na wiosenne jak i letnie dni.
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
[ad name=”Pozioma responsywna”]