Pierogi leniwe (nazywane też kluskami serowymi i zapewne kilkoma innymi nazwami w całej Polsce), z pierogami mają tyle wspólnego, że gotuje się je w osolonej wodzie. Z leniwymi mają może trochę więcej wspólnego – przyklejają się praktycznie do wszystkiego i wyjątkowo leniwie się odklejają. Pierogi leniwe są słodkie, serowe, pyszne, a posypane cukrem i cynamonem sprawią, że każde dziecko oszaleje na ich punkcie. W dodatku ciasto składa się aż z trzech składników, więc jeśli nie masz czasu na zakupy to świetna opcja – prawdopodobnie wszystkie ingrediencje czają się w szafkach i lodówce czekając na użycie.
Jedyną cechą uprzykrzającą życie gotującemu jest kleistość ciasta. W składnikach podaję orientacyjną ilość mąki – jej zawartość w cieście zależy od tego jak mokry mamy ser. Im mniej mąki tym lepsze, bardziej miękkie i serowe będą kluseczki. Jeśli jednak ciasto nie wiąże się, nie bójcie się dodać nieco więcej mąki. Proponuję też posypać obficie blat czy stolnicę, gdyż pierogi uwielbiają robić niespodzianki i przykleić się zupełnie do podłoża przed samym gotowaniem.
Jeśli wyrabiamy kleiste ciasto dobrze jest posmarować ręce oliwą – unikniemy przyklejania się dużych ilości ciasta do rąk.
Przepis na pierogi leniwe – pomysł na smaczny posiłek dla dzieci
– 0,5kg twarogu
– 2 jajka
– 1 i 1/4 szklanki mąki (+ trochę do podsypania)
– sól
– dodatki: roztopione masło, cukier, cynamon, cukier waniliowy (wedle gustu)
Przygotowanie klusek leniwych
1. Ser mielimy lub rozgniatamy widelcem. Oddzielamy żółtka od białek.
2. W misce mieszamy ser, żółtka, mąkę oraz sól.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
4. Stolnicę posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąki, ale tak jak pisałam wcześniej – im mniej tym lepiej.
5. Formujemy wałeczek, spłaszczamy go i wycinamy ostrym nożem podłużne kluski.
6. Wrzucamy na osolony wrzątek. Do wrzątku można dodać nieco tłuszczu, aby pierogi się nie sklejały. Gotujemy aż do wypłynięcia co jakiś czas delikatnie mieszając, a potem jeszcze ok 3 minuty.
7. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Kluski leniwe i podane na słodko są już gotowe! Smacznego!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Każdy ma swój sposób na pierogi 😀 Te najprostsze i najszybsze są najlepsze. A pierogi na słodko to idealny obiad na gorące dni.
Ja mogę zaproponować przepis koleżanki na pierogi na drożdżach o smaku szarlotki: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/pierogi-o-smaku-szarlotki/ tez równie szybko się robi.
oo kurczę, wygląda bardzo apetycznie :>
Wyglądają przepysznie! Kurcze, ale mi smaka narobiłaś… Pozdrawiam Cię gorąco!
Dzięki! Nie ma co czekać, przepis super prosty, a czasem warto sobie dogodzić porcyjką leniwych 🙂 Daj znać jak wyszły!