Przepis na łatwy mazurek wielkanocny
Mazurek makowy to popisowy przepis mojej babci. Nie wiem jak przekonałam ją, aby zdradziła mi swój sekret, ale udało się. Jest on tak pyszny, że postanowiłam nie chować tego przepisu na mazurka w szufladzie, ale podzielić się nim z innymi. Mak należy sparzyć i zmielić kilka razy, po to aby przy jedzeniu nie zgrzytał między zębami.
[quote align=”center” width=”100%”]Jeśli nie dysponujemy młynkiem do maku, można kupić masę makową i odcisnąć z niej nadmiar wody. Jeśli jest słodzona należy zmniejszyć ilość cukru w masie makowej.[/quote]We wpisie znajdziecie zarówno przepis na ciasto do mazurka, jak i masy makowej. Odpowiednio dobrane proporcje składników pozwolą uzyskać wyrazisty smak, dzięki czemu zrealizujemy przepis na mazurek wielkanocny, będący odskocznią od tradycyjnych świątecznych pomysłów.
Przepis na mazurek oraz wiele innych inspiracji wielkanocnych znajdziecie w w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl
Mazurek wielkanocny – przepis na nieszablonowe podanie ciasta z makiem
Składniki, które będą potrzebne do cista:
(16 porcji)
Ciasto na mazurek:
– mąka pszenna – 200gr
– margaryna Palma z Kruszwicy – 150gr
– cukier puder – 75gr
– 2 żółtka
Masa makowa:
– jajka – 4 sztuki
– cukier – 120gr
– mak sparzony i zmielony – ¾ szklanki
– proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
– ulubione bakalie (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i suszone morele) – 25gr
– migdały do ozdobienia
Polewa:
– margaryna Palma z Kruszwicy 100gr
– kakao 3 łyżki
– cukier ¼ szklanki
– mleko 2 łyżki
Jeśli składniki gotowe, to czas na przygotowanie
(1 godzina)
1. Mąkę, pokrojoną Palmę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto i odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.
2. Na blachę wysmarowaną Palmą i obsypaną bułką tartą wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż nieco zbrązowieje (ok 10-15 minut).
3. Cztery żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy makowej. Na koniec dosypujemy bakalie.
5. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 30 minut.
6. W rondelku rozpuszczamy Palmę, dodajemy kakao, cukier i mleko. Podgrzewamy aż składniki połączą się, a cukier rozpuści.
7. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na mazurek, ozdabiamy migdałami i wkładamy do lodówki.
W rezultacie otrzymujemy przepyszny mazurek! Ciasto stanowi idealną i łatwą propozycję na każdy wielkanocny stół, dzięki której Twoi bliscy będą w pełni usatysfakcjonowani. To ciasto jest tak pyszne, że na samą myśl, aż leci ślinka.
Skorzystajcie z cennych rad i stwórzcie swój nietuzinkowy mazurek. Przepis będzie z pewnością dla Was inspiracją, która popchnie do powstawania coraz to bardziej niekonwencjonalnych wyrobów, nie tylko na święta.
Niech Wam służy i pozwoli tworzyć rozmaite mazurki wielkanocne, jak np. mazurek light – przepisy z odrobiną magii i świątecznym charakterem.
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
ile mąki dodać do masy makowej?