Ryby to produkt, który często za rzadko gości w naszej diecie. Zwykle problemem jest ich przygotowanie, a jest to bardzo proste i szybkie danie. Na dodatek bardzo zdrowe. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować łososia, który jest idealny na lunch czy obiad. A przecież łosoś pieczony jest przepyszny! Dodatkowo przepis jest prosty, a całość (bez zakupów) zajmuje pół godziny. Można go podać w dwóch wariantach – z kaparami i cytryną lub z sosem z kaparów.
Łosoś pieczony w folii z kaparami.
Zawiniętego w folię surowego łososia z dodatkami możemy włożyć do lodówki i upiec go na drugi dzień.
Składniki na 3 porcje:
– filety z łososia – 3 sztuki
– kapary – 1 słoiczek
– cytryna – 1 sztuka
– sól
– pieprz (najlepiej biały)
– oliwa
Opcjonalnie dodatkowo na sos:
– masło
– wino – 4 łyżki
– ocet balsamiczny – łyżka
Dodatkowo:
– folia aluminiowa
– blender (jeśli robimy sos)
Do podania:
– roszponka
– pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
(30 minut)
0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem.
2. Na talerzyk wylewamy nieco oliwy, dodajemy sól i pieprz. Cytrynę myjemy i kroimy w plasterki.
3. Rozkładamy kawałek folii, łososia obtaczamy w oliwie z przyprawami, kładziemy na folii. Na górę kładziemy cytrynę i kapary i zawijamy rybę w folię.
4. Wkładamy łososia do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni podsmażamy na maśle kapary, dodajemy wino i ocet, a następnie blendujemy.
6. Roszponkę lub inną sałatę wykładamy na talerz, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, solimy i doprawiamy oliwą i octem.
7. Łososia wyciągamy z piekarnika, kładziemy na talerz obok sałatki i podajemy.
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.