Najlepsze Święta Bożego Narodzenia to te w moim rodzinnym domu, za czasów dzieciństwa. Rodzice dwoili się i troili, by wszystko co wiązało się ze Świętami było okryte magią. Nasze przygotowania zaczynały się już w pierwszej połowie listopada i trwały do samej Wigilii. Wszystko było dopięte na ostatni guzik, a moi rodzice nigdy nie rezygnowali z żadnego z naszych magicznych rytuałów mimo natłoku obowiązków… Zaszczepili w nas kultywowanie rodzinnych tradycji. Poniżej historia rodzinna i przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka.
Fartuchy kuchenne dostępne na tchibo.pl
Dawno temu na Mazurach
Moje najdawniejsze wspomnienia świąteczne pachną pomarańczami z goździkami. Pachną piernikiem i cynamonem. We wspomnieniach czuję też zapach choinki i pomarańczowych Delicji, które zawsze znajdowałam pod choinką w zakładowych paczkach świątecznych. Pamiętam wspólne gotowanie z mamą, rodzinne sprzątanie wszystkich kątów, skrupulatne mycie porcelanowych figurek i wazoników, oraz wyprawy do lasu, gdzie w dniu Wigilii razem z tatą zostawialiśmy w paśnikach kawałek opłatka dla zwierząt. Wszystkie te tradycje trwają do dziś w moim rodzinnym domu. I choć dawno już przestałam wierzyć w istnienie Świętego Mikołaja, to w dalszym ciągu wierzę w ducha Świąt Bożegonarodzenia, którego tchnęli we mnie moi rodzice.
Zestaw do pieczenia: miska i łyżka dostępny na tchibo.pl
Wigilia 2.0
Rok temu po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na Święta we trójkę. Bardzo chcieliśmy spróbować własnych sił w tej konkurencji. Chcieliśmy to zrobić po swojemu. Nie było gotowania przez dwa tygodnie, bo większość rzeczy zamówiliśmy w naszej ulubionej restauracji. Woleliśmy ten czas spędzić blisko siebie, bez całego tego zgiełku, który powodował, że moja mama musiała odespać przygotowania w Święta. W tym roku z racji zaawansowania ciąży też zostajemy sami. W kościach czuję, że będzie wyjątkowo.
Mata do pieczenia dostępna na tchibo.pl
Kopiuj wklej
Nie wymyślam nic nowego, skoro trzy dekady temu moi rodzice tak pięknie wszystko obmyślili i zaplanowali. Teraz ja kopiuję tę atmosferę, którą oni budowali w moim dzieciństwie i przenoszę ją do świata Miecia. Dlatego wiele rytuałów będzie wręcz identycznych jak w moim rodzinnym domu. Po co wymyślać koło od początku, jak można kultywować rodzinne tradycje?
Wałek do ciasta dostępny na tchibo.pl
Puszka na ciasteczka dostępna na tchibo.pl
Chodź, przekupimy Mikołaja
Moja mama piecze pierniki i cynamonowe ciasteczka już w listopadzie, by miały czas poleżakować i odpowiednio skruszeć. A musicie wiedzieć, że ona w tej dziedzinie jest mistrzynią (to kobieta, która w jeden długi wieczór potrafi upiec 16 ciast na 2 piekarniki). W dzieciństwie trudno było mi zrozumieć, po co tak wczesne przygotowania i namnożone świąteczne wypieki. Rodzice tłumaczyli mi wtedy, że to wszystko po to, by załączyć ciastka cynamonowe do listy prezentów, które chcieliśmy dostać od Mikołaja. Jak wiadomo Święty jest niezłym obżartuchem i przekupienie go pysznymi ciasteczkami cynamonowymi mogło działać tylko na naszą korzyść. Ciasteczka piekliśmy z mamą i moim bratem.
I choć wtedy była to dla mnie czarna magia, to dziś dziwię się, że z połączenia tak prostych składników może wyjść coś tak pysznego. To musi być magia Świąt. Zresztą sami będziecie mogli się przekonać, bo podzielę się z Wami moim rodzinnym przepisem na ciastka cynamonowe.
Zestaw foremek do wycinania ciasteczek dostępny na tchibo.pl
Jeśli nie kupisz cukru to on się kiedyś skończy, wiedziałaś?
Jakież było moje zdziwienie kiedy po przeprowadzeniu się do Warszawy przekonałam się, że jeśli raz na jakiś czas nie kupię kilograma cukru albo paczki papieru toaletowego to one się zwyczajnie skończą. W domu nigdy nie musiałam dbać o tak przyziemne sprawy. To samo tyczyło się wyposażenia kuchni. Nie miałam w niej wałka, foremek do ciastek czy nawet odpowiednio dużej miski do ugniatania ciasta. Wszystko musiałam zacząć systematycznie gromadzić. A że tego typu zakupy wychodziły mi z niekłamanym wdziękiem, a do tego sprawiały ogromną frajdę, bardzo szybko w mojej wynajmowanej kawalerce zgromadziłam 5 durszlaków (dosłownie) 8 desek do krojenia (wszystkie były takie piękne) i ani jednej ubijaczki.
Z myślą o tych, którzy chcą te Święta przeżyć po swojemu, a przy okazji upiec pyszne cynamonowe ciasteczka we współpracy z Tchibo przygotowałam listę produktów, niezbędnych do upieczenia pysznych ciasteczek cynamonowych, którymi od lat przekupuję Świętego, z dobrym skutkiem bo zawsze pod choinką znajduję wymarzone prezenty. Razem z Tchibo pomyśleliśmy również o pięknym zapakowaniu ciasteczek oraz ich przechowywaniu. Obejrzyjcie zdjęcia z pierwszego wspólnego wypiekania ciasteczek z małym Mieciem. Takim słodkościom nie oprze się żaden Święty Mikołaj.
Cudownie jest być mamą. I na co dzień i od Święta…
Wszystkie akcesoria kuchenne do wypiekania ciasteczek są dostępne na www.tchibo.pl oraz w sklepach stacjonarnych.
Przepis na ciasteczka cynamonowe babci Tereski:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 g cukru pudru
- 50 gram wcześniej startej skórki pomarańczowej
- 50 gram różowego pieprzu
- 200 g mączki migdałowej
- 200 g miękkiego masła
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę i mączkę migdałową łączymy ze sobą, dodajemy miękkie masło, jajka, wysuszoną wcześniej skórkę pomarańczową, utarty w moździerzu pieprz różowy, nasiona z lasek wanilii oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm, wycinamy ciasteczka i pieczemy 15 minut w 175st. C. Tak, by ciasteczka cynamonowe zyskały złoty kolor. Po upieczeniu ozdabiamy.
Foremki do wycinania ciasteczek z szablonami dostępne na tchibo.pl
A dodatkowo w zestawie do pieczenia ciasteczek gwiazdek cynamonowych znalazłam przepyszny przepis, który po prostu musicie przetestować:
Składniki na 24 sztuki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 150 gram drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 200g zmielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
Przygotowanie ciastek cynamonowych:
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, w trakcie dodając cukier i sok z cytryny. Odkładamy 4 łyżki piany do oddzielnej miski, a do pozostałej masy wsypujemy migdały, cynamon i goździki. Masę układamy w gwiazdkach nakładając ją małą łyżeczką. Na wierzch kładziemy matę z szablonami i odłożonym wcześniej ubitym białkiem tworzymy dodatkową warstwę na ciasteczkach. Zdejmujemy matę, a ciasteczka cynamonowe wkładamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w 150 stopniach.