SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
ryba z wiśniami
  • Kuchnia

Ryba z wiśniami? Oto sekret mojego ulubionego obiadu

  • Marta
  • 27 sierpnia 2016
  • Jeden komentarz
  • 3 minut czytania
0

Jeśli miałabym wybrać jedną, jedyną ulubioną potrawę, to z pewnością była by właśnie ona. Raz na jakiś czas, podczas weekendowego śniadania zadajemy sobie z Jankiem hipotetyczne pytanie. Co by było gdyby? Co być wybrał, gdybyś musiał? I tym podobne. 😉 I tak ostatnio Janek zadał mi najgorsze z możliwych pytań: jeśli musiałabym do końca życia jeść tylko jedną potrawę na obiad, to co bym wybrała? Uwierzcie mi, że ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, bo nawet najpyszniejsze pierogi z serem cioci Uli mogą się kiedyś przejeść. Ale jest taka jedna potrawa… I tu z pełną świadomością i odpowiedzialnością przysięgam, że mogłabym ją jeść codziennie. Co do takiego? To dorsz wiśniami,  batatami, boczkiem. Dziwne połączenie? Uwierzcie mi, że najpyszniejsze na świecie. Bazą do mojego ulubionego obiadu jest przepis Jamie’go Oliviera, który ja nieco spolszczyłam. 😉

Specjalnie dla Was spisałam mój ulubiony przepis. Spróbujcie, ugotujcie i rozsmakujcie się w rybie na słodko. Dorsz z wiśniami start!

dorsz z wiśniami

Składniki:

– 400 g filetu z dorsza lub polędwicy

– 500 g batatów (dwie duże sztuki)

– trzy łyżki konfitury wiśniowej od Babci Tereski 😉

– 2 limonki

– 1 cytryna

– 8 plastrów boczku wędzonego

– łyżka ziaren kopru włoskiego

– 1 papryczka chilli

– dwie łyżki oliwy

– trzy łyżki jasnego sosu sojowego

– natka pietruszki

składniki

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy je do plastikowego pojemnika, do którego wciskamy dwie limonki i dorzucamy wyciśnięte skórki z limonek. Pudełko zamykamy i wstawiamy na około 12 minut do mikrofali. To najszybsza metoda na gotowanie batatów jaką znam. W międzyczasie na patelni smażymy plastry boczku. Robimy z nich chrupiące chipsy. Po usmażeniu boczku tłuszcz zlewamy do miseczki. Przyda nam się podczas smażenia ryby. Filet z dorsza jest bardzo delikatny i na patelni rozwala się, dlatego ja smażę go na kawałkach papieru do pieczenia, które umożliwiają mi łatwe przewracanie ryby na drugą stronę, bez rozczłonkowywania jej.

Rybę po ułożeniu w ten sposób na patelni smarujemy tłuszczem z boczku. Smażymy chwilę, do momentu kiedy ryba zetnie się w połowie (widać to po jej przekroju). Po przewróceniu ryby na drugą stronę posypujemy ją wcześniej startą skórką z cytryny i utartymi ziarnami kopru włoskiego. Do tego solimy i pieprzymy. Przed samym końcem smażenia jeszcze na minutę przewracamy rybę na drugą stronę i doprawiamy.

boczek

dorsz

W międzyczasie przygotowujemy bataty. Wyciągamy je na półmisek i rozgniatamy widelcem nie pozbywając się skórek, bo one są najlepsze! Dodajemy też sok z limonki, z którą bataty się gotowały, a widelcem wydłubujemy miąższ z limonki i również dodajemy go do batatów. Polewamy je sosem sojowym, oliwą z oliwek i dodajemy konfiturę wiśniową oraz pokrojoną papryczkę chilli. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy natką pietruszki. Na batatach układamy kawałki usmażonej ryby oraz chipsy z boczku. Cytrynę otartą ze skórki kroimy na ćwiartki i układamy na potrawie – posłuży nam do skropienia ryby.

bataty

I tak oto, w dwa kwadranse pyszny obiad jest gotowy.

My mamy taki zwyczaj, że zjadamy go razem z jednego półmiska. Zwykle jesteśmy tak głodni przygotowując naszą rybę z wiśniami, że nie tracimy czasu na wykładanie jej na talerze.

Najpyszniejszy obiad na świecie gotowy. Dorsz z wiśniami- co wy na to? Przekonałam was?

dorsz z wiśniami

dorsz z wiśniami




 

Share
Marta

Kocham modę i kolor – zresztą z wzajemnością! Nic, co kobiece, nie jest mi obce. Poruszam różnoraką tematykę – począwszy od kosmetyków, przez modę i trendy, a skończywszy na tematach „większego kalibru”, jak chociażby psychologia, czy parenting. Moim konikiem są włosy. Uwielbiam je czesać, stylizować, upinać i wiązać na nich chusty. Jestem mamą dwójki chłopców – Mieczysława i Zygmunta, szaleńczo zakochana w Janku a z wykształcenia? Studiowałam seksuologię sądową i kliniczną. Jeśli coś robię, to na 100%. Gdybym miała opisać się w kilku słowach? Kreatywna, artystyczna dusza, która jednak nie traci kontaktu z ziemią 😊. Na co stawiam przy prowadzeniu bloga? Na wiarygodność i autentyczność - bez tego nie wyobrażam sobie pisania dla Was. A! I gdybyście szukali – jestem rocznik ’85 😊.

Tagi
  • bataty
  • dorsz
  • dorsz na patelni
  • dorsz z batatami
  • dorsz z boczkiem
  • jak ugotować bataty
  • obiad z rybą
  • prosty przepis na dorsza
  • prosty przepis na obiad
  • przepis na dorsza
  • ryba z wiśniami
Poprzedni wpis
dieta pudełkowa
  • Sport i zdrowie

Dieta pudełkowa – hit czy kit?

  • Marta
  • 25 sierpnia 2016
Zobacz
Następny wpis
objawy ciąży
  • Dziecko
  • Felieton

I weź tu bądź piękna!

  • Marta
  • 30 sierpnia 2016
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ma Nisz
Ma Nisz
6 lat temu

Zrobiłam i teraz mój mąż patrzy na mnie jak na największe bóstwo świata:D dziękuję 😀

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz