SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
domowe burgery
  • Kuchnia

Burgery z sosem adobo

  • SuperStyler
  • 10 kwietnia 2013
  • No comments
  • 4 minut czytania
0

Burgery to ostatnio dość modny produkt – powstaje wiele punktów gastronomicznych, w których można je zjeść. Można także przyrządzić je w domu i jest to wyjątkowo prosta sprawa. Dzisiejszy przepis to właśnie domowe burgery zrobione ze świeżych składników. Najważniejsza w tej potrawie jest wołowina – soczysta, o wyrazistym smaku, do tego ulubione warzywa i świeża bułka. Tytułowy sos adobo dodaję do mięsa – nie ma nic lepszego niż wołowina doprawiona aromatyczną mieszanką chili, czosnku i przypraw. Niniejszy wpis to 2 w 1 – przepis na sos adobo oraz pyszne burgery. Najlepiej stosować w połączeniu! Domowe burgery  czas zacząć!

Przepis i pomysł na domowy sos do burgerów Adobo pochodzi z książki “Diabelska kuchnia” Michaela Harwooda, w wersji nieco przeze mnie zmodyfikowanej. Natomiast kluczem do pysznych burgerów wołowych jest świeża mielona wołowina doprawiona Adobo, świeże dodatki, sos musztardowy i Wasza ulubiona bułka. Całość złoży się na przepysznego, własnoręcznie zrobionego, domowego burgera. A przepis na niego podaję poniżej.

SS_hamburgery_adobo_030

Składniki na sos adobo:

– papryczki chili (u mnie 2x habanero + peperoni)
– czosnek – 6 ząbków
– pieprz w ziarnach – 5 sztuk
– nasiona kolendry – łyżka
– goździki – 2 sztuki
– cynamon – płaska łyżeczka
– liście laurowe – 3 sztuki
– kminek – płaska łyżeczka
– ocet jabłkowy

Składniki na domowe burgery wołowe (6 sztuk):

– 600 gr wołowiny mielonej
– 2 żółtka
– 6 ulubionych bułek (u mnie kajzerki)
– 2 małe pomidory pokrojone w plasterki
– 3 ogórki kiszone pokrojone wzdłuż w plasterki
– 6 plasterków żółtego sera
– 1 cebula pokrojona w krążki
– rukola
– majonez
– musztarda
– keczup lub koncentrat pomidorowy
– tabasco

Zacznijmy od sosu Adobo, czyli jak zrobić smaczny sos do burgerów.

Podany pomysł na sos możecie stosować nie tylko do burgerów, ale także do innych mięs, jako marynatę na przykład. Sos można przechowywać w lodówce. Michael Harwood podaje, że przez 2 miesiące – mój zawsze się kończy po maksymalnie 3 tygodniach.

1. Kroimy papryczki chili, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Aby łatwo było obrać czosnek dobrze go najpierw zgnieść ręką lub trzonkiem noża.

2. Do moździerza lub specjalnego młynka wsypujemy przyprawy i robimy z nich aromatyczną mieszankę.

3. Chili, czosnek, przyprawy i ocet jabłkowy blendujemy na gładki sos i wsadzamy do słoiczka. Gotowe.

Teraz czas na bułkę, czyli przepis na prawdziwego burgera wołowego

1. Mięso razem z żółtkami, dwoma łyżeczkami sosu adobo, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu mieszamy ręką w misce. Jeśli nie używacie sosu adobo dodajcie 2 ząbki czosnku i nieco sosu tabasco albo chili w proszku. Następnie z mięsa formujemy kulki, które później rozgniatamy na okrągłe kotlety o grubości około 0.5 cm.

2. Pomidory, ser, cebulę oraz ogórki kroimy w plastry.

3. Przygotowujemy sos musztardowy do burgerów. Ulubioną wersją moich domowników jest mieszanka majonezu, musztardy, niewielkiej ilości keczupu lub koncentratu pomidorowego, doprawione sosem tabasco.

4. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej i rozprowadzamy go kawałkiem bułki po całej patelni. Następnie na mocno nagrzany olej kładziemy wołowinę. Jeśli chcecie, aby utworzyła się na niej grilowa “kratka” po kilku minutach obróćcie mięso o 45 stopni. Kiedy spód mięsa jest już upieczony przekładamy je na drugą stronę i powtarzamy operację z kratką. Po chwili kładziemy na mięsie kawałek żółtego sera i czekamy aż nieco się roztopi. Uwaga, aby mięso nie było zbyt mocno wysmażone! Po kilka minut (ok. 3) na stronę wystarczy.

Co dalej?

5. Kiedy obracamy mięso na drugą stronę przychodzi czas na przygotowanie bułek. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej przekrojone na pół bułki stroną “do smarowania” na dół.

6. Kładziemy bułkę na talerzu, smarujemy obie połówki sosem musztardowym, a następnie układamy: mięso z serem, cebulę, pomidor, ogórki i rukolę.

7. Składamy bułkę et voila! Pomysł na burgera wołowego z sosem adobo jest już zrealizowany!

Burgery możemy podawać z sałatką colesław, frytkami, albo, jak w moim przypadku, z nachosami.

sos

składniki

mięso na burgery

składniki

sos do burgerów

sos do burgerów

mięso na burgery

domowe burgery

domowe burgery

domowe burgery

domowe burgery

domowe burgery

domowe burgery

składniki na burgery

gotowe danie

domowe burgery

gotowe danie

gotowe danie

Dorota Bigo

bigo_dorota

Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • burger
  • burgery
  • hamburger
  • kuchnia
  • kulinaria
  • obiad
  • potrawa
  • sos adobo
Poprzedni wpis
afro
  • Uroda

Fryzura w stylu afro domowym sposobem

  • Marta
  • 9 kwietnia 2013
Zobacz
Następny wpis
szybka sałatka z makaronem
  • Kuchnia

Lekki, szybki i pyszny! Makaron!

  • SuperStyler
  • 16 kwietnia 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz