Nadszedł w końcu czas na post “śniadaniowy”. Zainspirowana zdjęciami Marty z Włoch postanowiłam przygotować sobie trochę słońca na talerzu. Śniadanie, jak twierdzi większość specjalistów od żywienia, jest najważniejszym posiłkiem dnia. Część z nas na pewno spożywa je w pośpiechu, albo co gorsza, nie je go wcale. Warto jednak czasem posiedzieć rano chwilę dłużej przy stole. Nic tak nie uprzyjemnia poranka jak smaczne śniadanie. Jeśli znudziły Wam się już zwykłe kanapki albo muesli z jogurtem wypróbujcie propozycję ze zdjęcia – zapiekana bruschetta z masłem czosnkowym, pomidorami w ziołach i mozarellą. Proste, szybkie, pożywne, a co najważniejsze pachnie słonecznymi Włochami.
Nic tak nie uprzyjemnia poranka jak smaczne śniadanie.
Jeśli znudziły Wam się już zwykłe kanapki albo muesli z jogurtem wypróbujcie propozycję ze zdjęcia – zapiekane kanapki z masłem czosnkowym, pomidorami w ziołach i mozarellą. Proste, szybkie, pożywne, a co najważniejsze pachnie słonecznymi Włochami.
Do przygotowania tego śniadania potrzeba minimum składników i niewiele czasu. No, może nieco więcej niż na przygotowanie kanapki z szynką. Dodatkowe minuty zwrócą nam się z nawiązką. Na zdjęciach kanapki z samymi pomidorami oraz z pomidorami i mozzarellą – nigdy nie mogę zdecydować którą wersję wolę.
Bruschetta z pomidorami – składniki:
– ciabata lub inny jasny chleb
– dwa małe pomidory
– kulka mozzarelli
– świeża bazylia
– ulubione zioła (np. bazylia, natka pietruszki, oregano) lub mieszanka przypraw do sałatek
– oliwa
– ocet balsamiczny
Masło:
– pół kostki masła
– 2-3 ząbki czosnku
– sól
– cząber
W tempie ekspresowym przygotowujemy pyszne śniadanie:
1. Czosnek przepuszczamy przez praskę i rozgniatamy go szerokim nożem razem z solą.
2. Masło rozgniatamy z czosnkiem i cząbrem. Odstawiamy. Dobrze jest wyciągnąć wieczorem masło z lodówki, aby nie było zbyt twarde.
3. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z octem i ziołami. Bazylię siekamy i dodajemy do pomidorów.
4. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Chleb smarujemy masłem czosnkowym, kładziemy warstwę mozzarelli, a następnie pomidorów.
6. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż mozzarella roztopi się. Wyciągamy z piekarnika i przystrajamy kanapki listkiem bazylii.
7. Chrupiemy pyszne kanapki. Włoskie smaki towarzyszą nam niezależnie od pogody za oknem.
Smacznego!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.