W sklepach pojawił się już świeży chrzan. Zwykle ciężko go kupić, ale przed świętami korzeń chrzanu kupicie w każdym warzywniaku. W związku z tym wzięłam się za przygotowanie jednej z rzadko jadanych przez nas zup, ale jakże pysznej. W roli głównej zupa chrzanowa z boczkiem! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, a z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku. Spróbujcie podać ją domownikom, a na pewno docenią wielkanocną odmianę. Jeśli macie ochotę na przygotowanie jej poza okresem świątecznym, kiedy ciężko kupić korzeń chrzanu, możecie użyć chrzanu ze słoiczka. Warto spojrzeć na etykietkę – w składzie nie powinno być nic więcej oprócz chrzanu, oleju, cukru, soli i kwasku cytrynowego, ewentualnie octu (ciężko uniknąć również konserwantów). Szukamy słoiczka z napisem chrzan, a nie „krem chrzanowy”.
Aby nie płakać zanadto przy tarciu chrzanu warto włożyć obrane korzenie chrzanu do zamrażarki na pół godziny. Wyciągnąć zaraz przed tarciem.
Przepis na zupę chrzanową i kilka innych przepysznych pozycji znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”
Składniki na zupę chrzanową (6-8 porcji):
– biała kiełbasa – 2-3 szt
– boczek surowy – 200gr
– włoszczyzna
– śmietana 18% – 0.5 kubka (ok 120gr)
– jaja ugotowane na twardo – 6 sztuk
– przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz
Zupa chrzanowa – przygotowanie (około 2 godziny):
1. Boczek, kiełbasę, włoszczyznę oraz przyprawy zalewamy 2 litrami wody.
2. Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
3. Po ok 1,5 godziny, kiedy wywar będzie aromatyczny wyciągamy mięso, warzywa oraz przyprawy łyżką cedzakową.
4. Dodajemy starty chrzan. Na początku około 3/4, później można dodać więcej, w zależności od tego jak ostry smak chcemy uzyskać.
5. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni na skwarki. Dodajemy do zupy, zostawiając nieco do przybrania.
6. Aby zupa była gęsta można rozprowadzić zupą 3 łyżki mąki. Następnie należy ją dodać do zupy i zagotować.
7. Śmietanę rozprowadzamy zupą w kubeczku, dodajemy do zupy, mieszając.
8. Zupę chrzanową podajemy z gotowanym jajem, możemy przybrać pietruszką i boczkiem. W wersji dla łasuchów zupę można podać również z przysmażoną białą kiełbasą lub ziemniakami. Tak uzyskane danie idealnie się nada na wielkanocny stół, skorzystajcie z przepisu i zafundujcie swoim gościom przepyszną, kremową zupę chrzanową.
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Wspaniały przepis na pewno wypróbuję przy najbliższych świętach Wielkanocnych;)