Pewnie jeszcze nie wszyscy wiecie, ale jestem zagorzałą fanką papryczek chili. U mnie w kuchni zawsze znajdzie się jakieś habanero, piri piri, jalapeno, sos tabasco i kilka innych piekielnych przysmaków. Dlatego dziś coś dla fanów ostrego. Zapiekanka, którą widzicie na zdjęciach jest efektem mojego wejścia do kuchni i stwierdzenia, że nie ma NIC do jedzenia. Okazało się, że znalazło się kilka ziemniaków, czosnek, cebula, kawałek żółtego sera no i … papryczka habanero. Tylko po mięso musiałam udać się do okolicznego sklepu. W efekcie powstała superostra zapiekanka z ziemniaków. Oczywiście ostrość możecie dopasować do swojego gustu używając odpowiedniej odmiany i ilości papryczki. Tak więc… rozgrzewać piekarniki – zapiekanka z ziemniaków na ostro nadchodzi!
Habanero polecam kroić w rękawiczkach, a jeśli takowych nie posiadamy umyjmy porządnie ręce mydłem zaraz po krojeniu i trzymajmy je daleko od oczu!
Zapiekanka z ziemniaków – składniki na 4 porcje:
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 500gr mielonego mięsa (na zdjęciach indyk, ale spróbujcie również wersji z wołowiną)
– 3 niewielkie cebule
– 4 ząbki czosnku
– 0,5 papryczki habanero (ostre) lub 1 papryczka habanero (bardzo ostre), a jeśli wolicie łagodniejsze wybierzcie papryczki ramiro czy peperoni
– 2 duże pomidory
– świeża bazylia
– starty ser żółty
– sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ok. 0,5 centymetrowe plastry i gotujemy, tak aby były lekko twarde. Jeśli macie ochotę na nieco pikantniejsze ziemniaki dodajcie do wody skrojoną papryczkę chili.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, a habanero kroimy na cienkie paski.
3. Mięso solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką papryką.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie krótko podsmażamy czosnek i papryczkę. Jeśli czosnek się spali od razu go wyrzućmy, w przeciwnym razie nasza potrawa będzie miała gorzkawy posmak.
5. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż będzie szklista.
6. Następnie dorzucamy mięso i smażymy do zarumienienia.
7. Na koniec dorzucamy pokrojone listki bazylii.
8. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę ziemniaków, następnie mięso, a na górę plastry pomidorów. Wszystko przykrywamy startym żółtym serem.
9. Wkładamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż ser się stopi.
Piekielnie smaczne!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.