SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs
  • Kuchnia

Z kuchni tradycyjnej: kluski śląskie

  • SuperStyler
  • 13 listopada 2013
  • No comments
  • 2 minut czytania
0

Wiecie czemu kluski śląskie mają dziurkę? To dlatego, żeby zatrzymywał się tam przepyszny sos z pieczeni lub rolady i dodawał smaku kluskom. W tym wpisie nieco regionalizmu – jak możecie się domyślić pochodzę ze śląska. Gdy mój Dziadek przychodził na niedzielny obiad rolada, kluski śląskie i modro kapusta były obowiązkowym punktem menu. Spróbujcie sobie wyobrazić moje zdziwienie, gdy przeprowadziłam się do Warszawy i usłyszałam, że słowem kluski opisuje się… makaron. Kluski śląskie są super proste do zrobienia, a ich smak na pewno urozmaici niejedną potrawę – szczególnie z kategorii tradycyjnych polskich dań. Nadają się do każdej potrawy, gdzie mamy gęsty sos, ale smakują także świetnie solo z boczkiem i cebulką. A to wszystko za sprawą ziemniaków… Jeśli nie macie pomysłu do czego podać kluski zapraszam do wpisu o pieczeni na dziko oraz czerwonej kapuście.

 blog_kluski_slaskie (5 of 7)

Kluski śląskie gotuj natychmiast po “ukulaniu” – nie zostawiaj pod ściereczką.

Składniki:

– ziemniaki – ok 1kg
– mąka ziemniaczana
– duże jajko

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.

2. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.

3. Masę ziemniaczaną układamy na dnie naczynia i dzielimy nożem na czworo.

4. Jedną ćwiartkę wyciągamy i odkładamy na bok miski (zob. zdjęcie). W to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną.

5. Dodajemy jajko, a następnie zagniatamy ciasto.

7. Teraz przychodzi czas kulania. Kulamy kluskę szybko w rękach. Jeśli ziemniaki są zbyt mokre i lepiące możemy dodać więcej mąki.

8. Gotujemy wodę w dużym garnku – kluski potrzebują dużo miejsca.

9. W kluskach robimy dziurki palcem wskazującym.

10. Gotowe kluski z dziurką wrzucamy na wrzątek, delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na powierzchnię.

11. Od czasu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą.

Prawda, że proste?

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

 

kluski śląskie,kluski z dziurką,kuchnia śląska,kuchnia regionalna,kluski,kuchnia polska,kuchnia staropolska,obiad,co do pieczeni,dodatek do mięs

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • co do pieczeni
  • dodatek do mięs
  • kluski
  • kluski śląskie
  • kluski z dziurką
  • kuchnia polska
  • kuchnia regionalna
  • kuchnia śląska
  • kuchnia staropolska
  • obiad
Poprzedni wpis
Tatuum,czerwona spódnica,turkusowa bluzka,szara bluzka,czerwone szpilki,Nicea,Francja,Lazurowe Wybrzeże,wycieczka,moda,elegancja,elegancka stylizacja,film
  • Moda

Marta à Nice

  • Marta
  • 8 listopada 2013
Zobacz
Następny wpis
Marta Lech-Maciejewska
  • Moda

Nowearland

  • Marta
  • 14 listopada 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz