W dzieciństwie zdecydowanie wolałam święta Bożego Narodzenia niż Wielkanocne, gdyż Wielkanoc kojarzyła mi się ze stołem uginającym się pod wszelkiego rodzaju mięsiwem. Ja natomiast fanką wędlin i mięs nie byłam. Wychodząc więc naprzeciw osobom, które nie jedzą mięsa lub go nie lubią proponuję wegetariański pasztet z grzybów.
[quote align=”center” width=”100%”] Aby pasztet nie opadł, po zakończeniu pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Należy go tylko nieco uchylić i włożyć łyżkę drewnianą w szparę, tak, aby stygł powoli.[/quote]Grzybowy pasztet – przepis:
Składniki
– grzyby mrożone 750 gr
– cebula 1 sztuka
– marchewka 1 sztuka
– czosnek 3 ząbki
– jajka 2 sztuki
– bułka tarta 100gr
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
– sól 2 łyżeczki
– pieprz 2 łyżeczki
– majeranek garść
– tymianek garść
– sól i pieprz
Przygotowanie
(40 min + 1,5 godziny pieczenia)
1. Grzyby gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości około 20 minut.
2. Na oleju Kujawskim smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchew.
3. Grzyby oraz przesmażone warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i połowę bułki tartej, mieszamy.
5. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą.
6. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę tartą – masa powinna mieć konsystencję jak pasztet mięsny, czyli pasztet powinien sam spadać z łyżki.
7. Pasztet grzybowy pieczemy w 180 stopniach około 1.5 godziny. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Nasz wegetariański pasztet gotowy jest, gdy skórka na górze jest mocno spieczona.
W ten prosty sposób nasz przepyszny pasztet z grzybów leśnych jest już zrobiony! Gwarantuję wam, że ten przepis na pasztet sprawi, że wasze Święta Wielkanocne smakować będą po prostu wyjątkowo. Jeżeli interesują was inne przepisy na Wielkanoc, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe wpisy na SuperStylerze! A jeżeli uwielbiacie wszelkiego rodzaju pasztety, koniecznie o tym do nas napiszcie. Zadbamy o odpowiednie pasztet-przepisy w przyszłości 🙂 !
Pamiętajcie! Wegetariańska Wielkanoc również może być niesamowita w smaku!
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Wygląda przepysznie, wypróbuję przepis na Święta. Jakich wymiarów mniej więcej jest keksówka, w której przygotowany był pasztet?