SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
stek wołowy
  • Kuchnia

Stek wołowy marynowany w winie z masłem szałwiowym

  • SuperStyler
  • 4 września 2013
  • No comments
  • 3 minut czytania
0

Czerwona krwista, średnio czy mocno wysmażona? Niezależnie od tego jaką wołowinę lubicie najbardziej, niezależnie od tego czy pogoda jest grillowa czy raczej patelniowa polecam bardzo niniejszy przepis na steki. Plastry wołowiny marynowane przez całą noc w marynacie z białego wina z nutką dekadencji, czyli polane masełkiem szałwiowym. Do tego wisienka na torcie, a raczej warzywa przy steku – podkreślające smak mięsa, ale nie dominujące. Zapewniam Was, że te steki zasmakują zarówno mięsożercom jak i delikatniejszym podniebieniom, niegardzącym smakiem dobrze zrobionej wołowiny. A więc noże w dłoń i zaczynamy przygodę z mięsem czerwonym! Poznajcie przepis na marynowaną wołowinę. Pyszny stek wołowy- raz!

blog_steki_010

Mój pomysł na befsztyk

Stek wołowy marynowany w winie możemy przygotować zarówno na grillu jak i na patelni. Jeśli decydujemy się na patelnię najlepsza będzie grillowa – będziemy mogli zrobić na steku efektowną kratkę. Jakie mięso kupić na steki? Otóż steki możemy przygotować z polędwicy (najdroższa opcja), ale także z rostbefu czy antrykotu. Mięso na steki kroimy w plastry o grubości ok 2 cm – czasem można kupić mięso już pokrojone właśnie z myślą o stekach. Zwykle stek waży około 250-300gr. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, chociaż rozłożone w czasie. Wieczór przed planowanym smażeniem/grillowaniem marynujemy mięso, warzywami musimy zająć się jakieś dwie godziny przed finałowym gotowaniem. Samo marynowanie wołowiny w winie sprawia, że rozpływa się ona w ustach!

Część mięsa wołowego na steki to polędwica rostbef lub antrykot. Plastry mięsa powinny mieć ok. 2 cm grubości.

Jak przygotować stek wołowy?

Składniki:

– 3 steki o grubości ok. 2 cm

Marynata do steku wołowego:
– 3/4 szklanki białego wina
– 3 łyżki octu jabłkowego
– 3 łyżki oliwy
– 2-3 pokruszone liście laurowe
– kilka ziaren ziela angielskiego
– papyczka chili
– pieprz w ziarnach

Masło szałwiowe:

– masło (ok. 100gr)
 – łyżka oliwy
– świeże liście szałwii
– sól

Z czym podawać wołowinę? Najlepsze będą warzywa, takie jak:

– pół bakłażana
– cukinia
– 2 pomidory
– zioła do sałatek
– ostre przyprawy (np. w młynku) lub pieprz cayenne
– sól
– pieprz
– cukier brązowy

Stek wołowy marynowany – przygotowanie:

Dzień przed smażeniem:

1. Zmieszać wszystkie składniki marynaty.
2. Włożyć mięso do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki

1-2 godziny przed smażeniem:

1. Pokroić w kostkę bakłażan, mocno posolić.
2. Wrzucić na sitko i odstawić na godzinę. Ten zabieg pozwoli pozbyć się goryczki z bakłażana.
3. Cukinię pokroić w kostkę, doprawić ziołami i solą, przykryć.
4. Gdy bakłażan puści wodę, opłukać i dodać do cukinii.

1. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i odłożyć.
2. W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić bakłażana i cukinię, poddusić.
3. Dodać pomidory i podusić jeszcze kilka minut.
4. Posolić i doprawić do smaku, a następnie dodać ok. 2-3 płaskie łyżki cukru.
5. Dusić na małym ogniu.
6. Przygotować masło szałwiowe: masło z oliwą rozpuścić w garnku, dodać liście szałwii i smażyć aż skruszeją.
7. Na patelni grillowej rozprowadzić nieco tłuszczu (można posłużyć się np. kawałkiem bułki).
8. Na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz położyćć mięso. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony.
9. Aby uzyskać “kratkę” należy obrócić mięso o 45 stopni w trakcie smażenia.
10. Jeśli chcemy aby steki były mocniej wysmażone po obsmażeniu mięsa z każdej strony zostawiamy je jeszcze na patelni kilka minut.
11. Mięso posolić na sam koniec smażenia.
12. Na zakończenie wyłożyć mięso na talerz, polać masłem szałwiowym i dołożyć warzywa.

Smacznego!

stek wołowy

składniki

dodatki

stek wołowy

stek wołowy

stek wołowy

stek wołowy

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

 

Share
SuperStyler

Tagi
  • co na grilla
  • jak zrobić stek
  • jakie warzywa do steka
  • masło szałwiowe
  • przepis na steki
  • przepisy na grilla
  • sezon grillowy
  • stek
  • stek grillowany
  • stek marynowany
  • stek marynowany w winie
  • stek przepis
  • stek wołowy
  • stek z grilla
  • stek z masłem szałwiowym
  • stek z patelni
  • steki
  • z jakiego mięsa stek
Poprzedni wpis
trendy jesień 2013,jesień 2013, safari,moda biurowa,Stefanel,ażurowy sweter,eleganckie spodnie,zestaw do biura,jedwabna koszula,koszula z pagonami,beż,biała koszula,naturalny look,tkaniny naturalne,klasyczny look,boyfriendy,spodnie boyfriend,spodnie damskie,koszule damskie
  • Moda

Konie(cznie) Mazury

  • Marta
  • 2 września 2013
Zobacz
Następny wpis
włosy,objętość,jak nadać objętość włosom,objętość włosów,volume,tutorial,uroda,fryzura,fryzury,fryzjer,Syoss,stylizacja,stylizacje,pianka do włosów
  • Uroda

Jak nadać objętość włosom

  • Marta
  • 6 września 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz