Nie ma soboty bez naszego rodzinnego śniadania. Jedzenie jest jego ważnym elementem, ale nie najważniejszym. Równie ważne są rozmowy przy kawie i przytulasy z małym Mieciem. A że lubimy w weekend pospać do oporu to budzimy się nieprzyzwoicie głodni. Dobre i szybkie śniadanie jest dla nas wtedy na wagę złota!
Podział obowiązków mamy opanowany do perfekcji: Jan parzy kawę i nakrywa do stołu, ja przygotowuję jedzenie, a Miecio donośnie krzyczy „Niam niam!” Zwykle mamy na wszystko jakieś 15 minut, później potrafi rozpętać się prawdziwa burza przerywana burczeniem w brzuchu Miecia, które słyszą nawet sąsiedzi. Dlatego w kwestii śniadań do perfekcji opanowałam szybkie i zdrowe śniadania, które przygotowuję w kwadrans. Placuszki bananowo-twarogowe to jeden z naszych ulubionych przepisów. A ich smak wzbogacamy konfiturami i dżemami, dzięki czemu wychodzą przepyszne placki na słodko. Ostatnio odkryliśmy dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik, który prócz walorów smakowych posiada też te prozdrowotne. Wariant dżemu z rokitnikiem wspomaga układ pokarmowy. Wystarczą jego dwie łyżki dziennie aby dżem miał działanie prozdrowotne. A dodatkowo ma naprawdę niepowtarzalny smak i przyjemną konsystencję co bardzo odpowiada Mieciowi. Wykorzystując go do naszych porannych posiłków dostajemy w zamian zdrowe śniadanie, w dodatku na słodko.
A teraz przepis na placuszki bananowe z twarogiem. Stopery w dłoń i odliczamy 15 minut!
Składniki:
– dwa banany
– 100 gram twarogu chudego
– 6 łyżek płatków owsianych
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– olej rzepakowy do smażenia
– dżem Łowicz 100% Rokitnik
Przygotowanie:
Banany i twaróg rozdrabniamy widelcem. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę, płatki i jogurt. Składniki mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej niewielki placuszki po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z dżemem 100% z owoców Rokitnik. W ten sposób uzyskujemy smaczne i zdrowe placuszki bananowe z twarogiem, które idealnie się nadają w ramach rodzinnego śniadania.
Na mikołajkowe śniadanie zrobiłam dziś Twoje placuszki 😊 Dżem udało mi się dostać! Moje dziecko, choć zwykle ze śniadaniem jest problem, wciągnęło 3,5 sztuki! Naprawdę świetny (i zdrowy!) pomysł na śniadanie.
Pychotka! Uwielbiam placki 😉
Martula, gdzie Ty te dżemy wynajdujesz??? Ja ich nie widziałam w sklepie 🙁 Świetne te placuszki. Koniecznie muszę zrobić. A mam przy okazji pytanie. Dziś po raz pierwszy zrobiłam batata w mikrofali, bo pisałaś, że to najszybszy sposób. Nigdy batatów nie jadłam. Powiedz mi, czy one z tej mikrofali są takie gumowate w konsystencji? Mojemu dziecku nie posmakowały, a i mnie tak średnio. Smak pomiędzy dynią a marchewką. Ale być może to kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam:-*