Nie jestem fanką serników – naprawdę. Ale ten sernik z przepisu moja mama nazywa „sernikiem niesernikowatym”, bo przypada do gustu nawet takim sernikowym niejadkom, jak ja. Było to również pierwsze ciasto, które udało mi się z sukcesem zrobić w czasach, gdy szczytem moich kulinarnych umiejętności było zaparzenie herbaty. Mama uznała, że przed świętami wyjeżdża na urlop, więc przygotowanie świątecznych rarytasów przypadło mnie w udziale. Na szczęście sernik na zimno jest bardzo łatwy do przygotowania, bo oprócz gotowania i miksowania nic nie trzeba robić – ani piec spodu ani samego sernika. Tak czy inaczej nie chcielibyście widzieć kuchni po moich eksperymentach. Gwarantuję Wam, że ten przepis na sernikniesernikowaty z samodzielnie robionego sera smakuje zupełnie inaczej niż te, które robimy na kupnym twarogu. Jest delikatny, kremowy i po prostu… trzeba spróbować!
Mieszając ser oddzielajmy go tylko delikatnie od dna i ścianek – w efekcie będzie mniej rozdrobniony i łatwiej będzie go zebrać.
Przepis na sernik na zimno z twarogu i inne wielkanocne słodkości oraz pozycje wytrawne znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”
Sernik na zimno – przepis
Składniki, które będą potrzebne do przygotowania sernika:
(10 porcji)
– mleko 3,2% – 2 l
– śmietana 18% – 800gr
– jaja – 6 sztuk
– cukier waniliowy – 2 opakowania
– margaryna Palma z Kruszwicy – 1 kostka
– cukier – 1 szklanka
– kakao – 2 czubate łyżki
– sok z jednej cytryny
– rodzynki – 50 gr
– opakowanie biszkoptów
Wszystko przygotowane, więc czas przejść do mieszania składników:
(20 minut ser + 30 minut sernik)
1. Do dużego garnka wlewamy mleko, śmietanę, roztrzepane jaja i dodajemy cukier waniliowy.
2. To wszystko gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak długo aż zrobi się ser. Po odchyleniu sera pod spodem powinna być przezroczysta „woda”.
3. Zbieramy powstały ser na sitko i zostawiamy na całą noc, aby odciekł. Można go przykryć, aby nie wysechł na powierzchni.
4. Ser mielimy w maszynce dwa razy.
5. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy powoli ser miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
6. Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao, do drugiej rodzynki (lub inne ulubione bakalie).
7. Układamy biszkopty, na nich ciemną masę, na górze jasną masę. Górę posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki.
Powstały sernik z twarogu na zimno stanowi idealny pomysł na nadchodzące święta. Oryginalny sernik wielkanocny z pewnością ucieszy zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich przy świątecznym stole. U mnie rozchodzi się niczym ciepłe bułeczki!
Inne przepisy na sernik oraz rozmaite potrawy wielkanocne (receptury na wytrawne dania, jak chociażby jajeczne muffinki!) znajdziecie także w moich wcześniejszych wpisach Czerpcie ciekawe pomysły na posiłek i gotujcie kreatywnie wraz z nami!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Ja jestem fanką serników dlatego porywam porcyjkę :)!
Pascha idealna 🙂