Schab, ze śliwką czy bez, to tradycyjna potrawa na polskich stołach, jednak głównie od święta. Nie ukrywajmy, że jest to dość czasochłonna pozycja, choć nieszczególnie wymagająca wielkich zdolności kulinarnych. Z drugiej strony to potrawa „wielofunkcyjna” – możemy podawać ją zarówno na obiad jak i na kolację. Ja postanowiłam nafaszerować go suszonym jabłkiem i śliwką, aby nadać mu nieco słodyczy. Schab na pewno świetnie sprawdzi się jako jedna z pozycji na stole podczas Wielkanocy.
[quote align=”center” width=”100%”]Schab pieczony ze śliwkami na ciepło kroimy w grube plastry i podajemy na obiad. Jest on też wyśmienity na zimno – można skroić go na krajalnicy i podawać jako dodatek do chleba.[/quote]Przepis na ten pyszny schab pieczony ze śliwką znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”
Przepis na schab – oryginalne podanie schabu pieczonego z jabłkami i ze śliwką
Składniki
(6 porcji)
– schab – 1kg
– suszone śliwki – 100gr
– suszone jabłka – 100gr
– czosnek – 4 ząbki
– ocet jabłkowy – 30 ml
– tymianek
– sól i pieprz
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 4 łyżki
– śmietana 18% -1 łyżka
Przygotowanie schabu:
(1 godzina przygotowanie + 2 godziny pieczenie)
1. Na początek robimy marynatę do schabu ze śliwką. W tym celu w misce mieszamy olej Kujawski, ocet, pokrojony w plastry czosnek i tymianek, sól i pieprz.
2. Wkładamy schab do marynaty i zostawiamy na pół godziny.
3. Szerokim nożem robimy w schabie dziurę uważając, aby go nie przeciąć.
4. Do otworu wkładamy śliwki przy jednym boku, jabłka po drugiej stronie, upychamy ciasno.
5. Smarujemy schab jeszcze marynatą i obsmażamy na patelni po minucie z każdej strony.
6. Wkładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy nieco wody. Schab pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem. Pokrywkę można zdjąć chwilę przed końcem pieczenia.
7. Wyciągamy schab i dajemy mu odpocząć przed pokrojeniem.
8. Zlewamy pozostałości po pieczeniu do garnka, doprawiamy tymiankiem, i w razie potrzeby solą lub pieprzem. Dodajemy śmietanę i przecieramy przez sitko śliwki i jabłka, które wypadły ze schabu. Odparowujemy.
9. Schab można podać z ziemniakami i sałatą z pomidorami.
I tak otrzymujemy dość wymagające ale przepyszne danie w postaci schabu pieczonego ze śliwkami i jabłkami. Garść inspirujących przepisów możesz też znaleźć na Naszym blogu. Wyśmienite polędwiczki z sarny z żurawiną czy soczysta galantyna z kurczaka z bakaliami to nie jedyne barwne przepisy, które mogą pobudzić nie tylko Twoje kubki smakowe, ale i wyobraźnię. 😉
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.