Domownicy w święta większość czasu spędzają przy stole. Pasztety, wędliny, jaja, sałatkę jarzynową na majonezie i żur je się prawie cały dzień z przerwą na mazurek i sernik. W efekcie wesołej i rodzinnej atmosfery towarzyszy uczucie przejedzenia. Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego, w postaci szybkich sałatek . Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu. Dodatkową zaletą sałatki jest to, że jest super szybka w przygotowaniu.
Przepis na szybką sałatkę ze słonecznikiem oraz inne przepisy wielkanocne, sałatki czy odmienne propozycje – zarówno tradycyjne jak i mniej konwencjonalne – znajdziecie w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Sałatka ziemniaczana – przepis na lekkostrawną potrawę w sam raz na Wielkanoc
Składniki, które będą Ci potrzebne do zrobienia sałatki (6 porcji):
– ziemniaki – 1kg
– rzodkiewka – pęczek
– szczypior – pęczek
– kiełki mieszane – 25 gr
– słonecznik łuskany – 70gr
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia z czosnkiem – 1 saszetka
– sól i pieprz
Jeśli masz już wszystkie składniki, to przejdź do przygotowania (30 minut):
1. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy i studzimy.
2. Rzodkiewkę kroimy na ósemki, szczypior siekamy, kiełki płuczemy i zostawiamy do odcieknięcia.
3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej Kujawski i gotowe!
W rezultacie wyjdzie przepyszna sałatka ziemniaczana – tradycyjna, choć lekkostrawna, forma posiłku, uwielbiana przez wielu smakoszy! Wypatrujcie także nowych, oryginalnych wielkanocnych sałatek oraz czerpcie inspiracje z już podanych przez Nas pomysłów, takich jak: sałatka z makaronem pełnoziarnistym, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych niejadków. 😉
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.