SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
  • Kuchnia

Sałatka z botwinki i szparagów

  • SuperStyler
  • 20 maja 2013
  • No comments
  • 2 minut czytania
0

Po długiej zimie wreszcie przyszła wiosna, a razem z nią świeże warzywa i owoce. Moje ulubione warzywa majowe to szparagi i botwinka. Nie mogłam zdecydować się, które z nich wolę, więc przygotowałam sałatkę z obydwu. Z botwinki i szparagów korzystajmy jak najszybciej i jak najczęściej w okresie wiosennym, ponieważ potem już nie będzie świeżych i pachnących. Niniejsza propozycja to świetny pomysł na lunch lub kolację. Na pewno będzie także oryginalnym dodatkiem do spotkania z przyjaciółmi – efektowna i łatwa do zrobienia. Sałatka z botwinki – aby wyostrzyć jej smak wzbogaciłam warzywa słoną szynką parmeńską, ostrymi kiełkami rzodkiewki i intensywnym smakiem grzanek z kozim serem. A więc do dzieła!

blog_salatka_ze_szparagami_012

Sałatka z botwinki – składniki:

– pęczek botwinki z ładnymi liśćmi
– 3 małe buraczki
– pęczek zielonych szparagów
– szynka parmeńska
– kiełki rzodkiewki
– ser kozi (rolada)
– bagietka lub ciabata
– sól
– sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczki obieramy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.

2. Szparagom odkrawamy zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm) i układamy w polanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Liście botwinki płuczemy i zostawiamy do osuszenia.

4. Czas na sos vinaigrette. Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny w proporcji 2:1. Dodajemy musztardę (najlepiej Dijon) i nieco miodu. Zamykamy słoik i “shake’ujemy”, aż wszystkie składniki sosu się połączą (uwaga na miód – musi się rozpuścić).

5. Bułkę kroimy na kromki i kładziemy na nich ser kozi.

6. Kiedy buraki będą gotowe wyciągamy je z piekarnika, odwijamy z folii i czekamy aż ostygną. Do piekarnika wkładamy szparagi, a po pięciu minutach dodajemy kromki z kozim serem. W piekarniku trzymamy je razem jeszcze 5 minut.

7. Buraczki kroimy na cienkie plasterki nożem lub obieraczką do warzyw.

8. Na talerzu układamy liście botwinki, szparagi, ,buraczki, szynkę parmeńską, posypujemy kiełkami, polewamy sosem vinaigrette i podajemy z chrupiącymi bułeczkami z piekarnika.

Smacznego!

sałatka z botwinki

sałatka z botwinki

botwinka

sałatka z botwinki

sałatka z botwinki

sałatka z botwinki

sałatka z botwinki

sałatka z botwinki

gotowe danie

Dorota Bigo

bigo_dorota

Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • botwinka
  • sałatka
  • szparagi
  • szynka parmeńska
  • warzywa sezonowe
  • wiosna
Poprzedni wpis
germknoedel
  • Kuchnia

Germknoedel prosto z lodowca Stubai

  • SuperStyler
  • 13 maja 2013
Zobacz
Następny wpis
  • Sport i zdrowie

Zemsta faraona

  • SuperStyler
  • 23 maja 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz