SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
  • Kuchnia

Przepisy świąteczne: pierniczki alpejskie

  • SuperStyler
  • 1 grudnia 2013
  • 2 komentarze
  • 3 minut czytania
0

Zwykle chwilę przed świętami orientuję się, że nie mam pierniczków. Albo dlatego, że nie miałam czasu ich wcześniej upiec, albo dlatego, że wszystkie wylądowały już w żołądkach łasuchów. Tak więc przepis na świąteczne pierniczki ekspresowe niedługo znajdziecie na blogu. Jednak ponieważ został jeszcze miesiąc do świąt postanowiłam upiec pierniczki, które muszą poleżeć. Tak się złożyło, że Marta zaproponowała mi wspólne pieczenia i podesłała mi przepis swojej Mamy na pierniczki alpejskie. Postanowiłyśmy go zrobić i muszę powiedzieć, że pierniczki nie wyszły takie jak alpejskie – wyszły o niebo lepsze. Grube, puchate, pachnące… mniam… Powiem Wam co należy zrobić aby przygotowane przez Was pierniki wyszły równie smakowicie co nasze.

Pierniczki alpejskie należy zrobić około 2 tygodni przed świętami, aby zdążyły zmięknąć na czas. Ciasto należy zrobić dzień przed pieczeniem – jego zrobienie zajmuje około pół godziny. Na drugi dzień można wyrabiać ciasto (świetnie się wyrabia!), wycinać pierniczki, piec je i ozdabiać.

superstyler-pierniki-alpejskie-przepisy-na-pierniczki-5

[quote align=”center” width=”100%”]Pamiętajcie, że pierniczki podczas pieczenia mocno się rozrastają. Jeśli nie chcecie, aby choinka przywitała się z gwiazdką koniecznie ułóżcie je w dużych odstępach od siebie.[/quote]

Składniki:superstyler-pierniki-alpejskie-przepisy-na-pierniczki-9

Składniki na nasze pierniki:

– 1kg mąki
– 8 żółtek
– 3 białka
– 1.5 szkl cukru
– 3 łyżki kakao
– 200ml kwaśnej śmietany
– 3 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka goździków
– 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 kostka masła
– 1 słoiczek miodu (400g)

Przygotowanie pierniczków alpejskich – krok po kroku

Dzień przed pieczeniem:superstyler-pierniki-alpejskie-przepisy-na-pierniczki-6

0. Wszystkie składniki dobrze jest wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej przed przygotowaniem.

1. Kakao wymieszać z mąką.

2. W garnku, na małym ogniu rozpuścić miód i przyprawy, następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Garnek odstawiamy na bok do ostudzenia.

3. Śmietanę o temperaturze pokojowej wymieszać z sodą i odstawić, aż zwiększy swoją objętość ok 2 razy.

4. Białka ubić na sztywną pianę, nadal ubijać dodając cukier, a potem żółtka.

5. Masę jajeczną wlewamy do mąki mieszając, następnie do masy wlewamy ostudzony miód cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy ciasto.

6. Ciasto odstawiamy na 24 godziny do lodówki – w tym czasie zgęstnieje.

Dzień pieczenia:superstyler-pierniki-alpejskie-przepisy-na-pierniczki-3

1. Ciasto dobrze wyciągnąć z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem – będzie się łatwiej wyrabiało.

2. Stolnicę podsypać mąką, wyrobić ciasto.

3. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawać pierniczki.

4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7-12 minut.

5. Pierniczki stwardnieją i będą znów miękkie po około 2 tygodniach. Do tego czasu należy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

6. Można ozdobić lukrem, ozdobami do ciast, polać polewą czekoladową.

pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników
pierniczki alpejskie,pierniki,pierniczki,przepisy świąteczne,pierniki świąteczne,pierniki na święta,pierniczki,grube pierniczki,przepisy na ciasta,przepisy na ciastka,ciastka,ciasteczka,przyprawa do piernika,przyprawa do pierników

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • ciasteczka
  • ciastka
  • grube pierniczki
  • pierniczki
  • pierniczki alpejskie
  • pierniki
  • pierniki alpejskie
  • pierniki na święta
  • pierniki świąteczne
  • przepisy na ciasta
  • przepisy na ciastka
  • przepisy świąteczne
  • przyprawa do piernika
  • przyprawa do pierników
Poprzedni wpis
witamina D,witamina,witaminy,skóra,słońce,jedzenie,dieta,zdrowie,apteka,nasłonecznienie,zima,jesień,wiosna,brak witaminy D,niedobór witaminy D,niedobory witaminy D,suplementacja
  • Sport i zdrowie

Witamina (ze) słońca

  • SuperStyler
  • 30 listopada 2013
Zobacz
Następny wpis
  • Moda

Ponadczasowa Marilyn

  • Marta
  • 2 grudnia 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Renata Czepiel
Renata Czepiel
6 lat temu

Jedno pytanko o ozdabianie pierniczków, najlepiej jak zmiękną czyli po 2 tygodniach czy można od razu?

0
Odpowiedz
popieler
popieler
8 lat temu

Witam, chciałabym wypróbować przepis na pierniczki, ale w składnikach brak ilości miodu i masła, które należy rozpuścić. Proszę o podanie ilości.

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz