Wcale nie trzeba umieć kręcić ciastem na jednym palcu, aby przyrządzić ten włoski przysmak w domu. Na dodatek domowa pizza pozostawia nam pełną dowolność jeśli chodzi o wybór dodatków, poniższy przepis to pizza ze świeżymi pomidorami, oliwkami i bazylią, natomiast jeśli już zrobimy ciasto i sos pomidorowy możemy kombinować do woli z resztą dodatków. Dajcie się ponieść kulinarnej wyobraźni 🙂 Przepis na pizze z pomidorami, oliwkami i bazylią.
Składniki na ciasto do pizzy:
– mąka – 2 szklanki
– mleko – 0,5 szklanki
– woda – 0,5 szklanki- drożdże instant – pół paczki lub świeże drożdże – 25gr
– oliwa
– sól
Składniki na sos do pizzy:
– świeże pomidory – 4 duże sztuki
– pomidory z puszki – 1 puszka (opcjonalnie)
– czosnek – 2 ząbki- sól
– oregano
Dodatki do pizzy:
– świeże pomidory – 1,5 pomidora
– mozarella – 1 opakowanie
– oliwki czarne – 25gr
– świeża bazylia
Do przygotowania sosu użyjcie dużego garnka. Odparowujący sos lubi mocno chlapać.
Przygotowanie:
Ciasto do pizzy z drożdży instant:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże i sól. Mleko mieszamy z wodą i dodajemy pół szklanki mieszanki.
2. Dodajemy dwie łyżki oliwy do ciasta, ręce smarujemy oliwą i wyrabiamy ciasto w misce tak, aby składniki się połączyły, dodając nieco wody z mlekiem, ciasto będzie sprężyste i ciągnące, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy nieco mąki.
3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży:
1. Drożdże zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na kilkanaście minut.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy drożdże z wodą i oliwę. Mieszamy, aż składniki się połączą, po czym krótko wyrabiamy.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Sos pomidorowy do pizzy:
1. Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy sos. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
2. Do dużego garnka wkładamy rozgniecione widelcem świeże pomidory, pomidory z puszki, czosnek, oregano. Solimy.
3. Gotujemy na małym ogniu pozwalając wodzie odparować, ważne, żeby sos mocno zredukować, aby pizza nie była “mokra”, w połowie gotowania sos krótko blendowałam, aby uzyskać jednolitą masę.
Pizza:
1. Ciasto wyciągamy z miski, kładziemy na obsypanej mąką blaszce (np. na okrągłym spodzie od tortownicy) i rozciągamy, aby uzyskać okrągły kształt.
2. Na ciasto wykładamy sos oraz dodatki, ser kładziemy na górze.
3. Pizzę pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, podajemy zaraz po upieczeniu.
Dajcie znać jak Wam się sprawdził ten przepis na pizze!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.