Zwykle w szale gotowania, pieczenia i smażenia skupiamy się na wielkanocnym śniadaniu. U mnie śniadanie je się przez całą Wielką Niedzielę. Dopiero w poniedziałek mama przygotowuje obiad – zwykle również uroczysty, ponieważ przyjeżdża w odwiedziny dalsza rodzina. Zawsze jest w stanie czymś ich zaskoczyć – tym razem na stół wjeżdża wielkanocna sarna… Wiem, wiem jak rzadkie danie stanowią polędwiczki z sarny. Cena, dostępność na rynku mogą niektórych zniechęcić do jej przygotowania. Sarnina ma jednak bardzo oryginalny smak, który w pełni wynagrodzi trud jej przyrządzania. Pokażę Wam, że odrobina wysiłku podczas wykonywania duszonej polędwicy z sarniny, przełoży się na miłe zaskoczenie wśród gości przy wielkanocnym stole.
Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso z polędwicy skruszało.
Przepis na sarnę oraz wiele innych inspiracji wielkanocnych znajdziecie w w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl
Polędwica z sarny – przepis, który wzbogaci Twoje podniebienie.
Składniki na polędwice z sarny
(3-4 porcje)
– polędwiczki z sarny 500gr
– zsiadłe mleko 400gr
– żurawina 50gr
– pół jabłka
– cukier brązowy 1 łyżka
– sól
– pieprz
– tymianek świeży
– ziemniaki do podania
Polędwica z sarny (duszona) – przygotowanie
(45 minut)
0. Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało.
1. Mięso płuczemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem i tymiankiem.
2. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy polędwiczki obsmażając je po kilka sekund z każdej strony. Następnie mięso solimy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości około 20-30 minut.
3. W tym czasie jabłko kroimy w kosteczkę.
4. Gotowe polędwiczki odkładamy na talerz.
5. Sos po polędwiczkach zlewamy do garnka, dodajemy jabłko i żurawinę oraz cukier. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.
6. Podajemy z kuleczkami z ziemniaków.
Tak przyrządzone danie będzie znakomitym zwieńczeniem wielkanocnego stołu. W przyszłości podamy jeszcze więcej oryginalnych pomysłów na dania z sarniny. Mięso to można łączyć z różnymi dodatkami, przygotowując w ten sposób np. polędwiczki z sarny z pieczarkami. Jest więc wiele możliwości, aby tworzyć bogate kompozycje i zestawienia smaków.
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
sposób podania okropny – zmasakrowałaś trochę tą sarnę.
i małe pytanko – co ze zsiadłym mlekiem, które pojawia się w spisie produktów?
pozdrawiam,
~mg