SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
  • Kuchnia

Polędwiczki w pieprzu w towarzystwie słodkich cebulek

  • SuperStyler
  • 19 marca 2013
  • No comments
  • 3 minut czytania
0

 

Potrawa, którą widzicie na zdjęciu obok została wymyślona specjalnie na sobotni wieczór, kiedy to przygotowywałam kolację dla 6 osób o dość wybrednym podniebieniu. Robiłam ją pierwszy raz i wyszła wyśmienicie – na pewno będzie częstym gościem na moim stole. Jeśli nie z mojej inicjatywy to z inicjatywy tych, którzy mieli okazję próbować jej w sobotę. Polędwiczki wieprzowe smażone z pieprzem, tymiankiem i kolendrą, do tego cebulki w koszyczku z ciasta francuskiego z nutką karmelu. Musicie koniecznie posypać cebulki kolorowym pieprzem. Smak rozgryzionego łagodnego pieprzu złagodzony słodką pieczoną cebulą – niebo w gębie!

Pokochacie je!

Od dość dawna czekałam na okazję, żeby spróbować jednego z przepisów, który znalazłam w książce “Sur le Zinc” wybitnego szefa kuchni Yvesa Camdeborde. Pod przepisem o tytule “Tarte feuilletee ognions coriandre”, kryją się właśnie cebulki w cieście francuskim. Yves robi je z ziarnami kolendry, ja dodałam gałązkę tymianku zamiast ziaren. Cebulki w koszyczkach z ciasta francuskiego możemy podać na przystawkę, ale ponieważ są słodkie i delikatne świetnie nadają się jako dodatek do wyrazistych mięs. Mimo, że przepis jest długi, nie jest on wcale trudny, a efekty wizualne i smakowe co najmniej wykwintne.

SuperStyler_poledwiczki_018

Aby przygotować potrawę jak na zdjęciu dla 6 osób potrzebujemy:

– polędwiczki wieprzowe 1,3kg.
– kolorowy pieprz mielony
– kolorowy pieprz w ziarnach
– tymianek (najlepiej świeży)
– kolendra (najlepiej świeża)

– 3 duże cebule (lub 5 małych)
– cukier (ok. pół szklanki)
– masło (łyżka)
– woda
– ciasto francuskie (u mnie mrożone)

– rukola do przybrania

– kokilki

Przygotowanie:

0. Na początku wyciągnijmy ciasto francuskie, aby nieco zmiękło w temperaturze pokojowej i rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni.

1. Cebule obieramy z łupin i igłą robimy w nich dziurki. Następnie gotujemy je na parze około 15-20 minut.

2. Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry i obtaczamy w mielonym kolorowym pieprzu (nie solimy!).

3. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Na małym ogniu, ciągle mieszając czekamy aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. W razie czego dolewamy nieco wody.

4. Przygotowujemy kokilki, w których będziemy piec cebulę. Jeśli mamy ich mało i będziemy piec cebulę “na raty” należy zacząć od cebulek, gdyż mięso robi się bardzo szybko. Mięso wstawiamy dopiero gdy ostatnia partia cebulek będzie w piekarniku. Te które upiekliśmy wcześniej przykryjmy folią, aby nie traciły ciepła.

5. Cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5cm – 1 cm. Ciasto francuskie wycinamy szklanką w kształt dużych kół.

6. Na dno kokilek dajemy nieco karmelu, a na niego kładziemy plaster cebuli. Na cebulę kładziemy gałązkę tymianku i wszystko przykrywamy kółeczkami z ciasta francuskiego.

7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, aż ciasto stanie się złoto – brązowe.

To nie koniec!

8. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz. Na dużym ogniu obsmażamy polędwiczki z jednej i z drugiej strony po kilkanaście sekund, aby pory się zamknęły, a mięso było soczyste. Dopiero teraz mięso solimy, dodajemy kolendrę i tymianek. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze chwilę.

9. Na talerz kładziemy rukolę, następnie mięso i cebulki, które wypadają z kokilek jak tylko ustawimy je “do góry nogami”. Wszystko posypujemy ziarnami kolorowego pieprzu, a na mięso kładziemy gałązkę świeżego tymianku dla ozdoby. Do potrawy świetnie pasuje czerwone wytrawne wino.

Smacznego! 🙂

cebula

polędwica wieprzowa

książka

polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe

gotowe danie

polędwiczki wieprzowe

Dorota Bigo

bigo_dorota

Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • cebula
  • cebula karmelizowana
  • kuchnia
  • kulinaria
  • obiad
  • polędwica
  • polędwiczki
  • polędwiczki w pieprzu
  • polędwiczki wieprzowe
  • potrawa
  • przepis
Poprzedni wpis
  • Sport i zdrowie

Sposoby na przemęczenie

  • SuperStyler
  • 14 marca 2013
Zobacz
Następny wpis
wiosna
  • Moda

Czary mary wiosna!

  • Marta
  • 21 marca 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz