Nadszedł czas na dynię! Jest to świetne warzywo – można z niej zrobić wszystko, od zupy po ciasto. Jest słodka, delikatna i pyszna. Szkoda tylko, że sezon trwa tak krótko… Nie ma co się zastanawiać, należy się wybrać na targ po pomarańczowe pyszności! Dyniowe wpisy zaczęłam już w zeszłym roku od zupy w trzech odsłonach. Teraz czas na coś, co podamy na płytkim talerzu. Przed państwem: Pieczona dynia ze szpinakiem, serem feta i słodką cebulką
Nie obieraj dyni przed pieczeniem. Skórka dużo łatwiej zejdzie z upieczonej dyni.
Składniki na 8 porcji
-pół dyni (ok. 2 kg)
– szpinak w liściach – ok 400gr
– ser feta – pół opakowania
– czosnek – 2 ząbki
– cebula czerwona – 2 sztuki
– ocet balsamiczny – łyżka
– cukier brązowy – 1 łyżeczka
– sól
– pieprz
Pieczona Dynia ze szpinakiem przygotowanie:
(45 minut)
0. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
1. Dynię kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę na połowę wszerz.
2. Kawałki dyni wkładamy do piekarnika na 30 minut.
3. W tym czasie rozgniatamy czosnek, wrzucamy go na gorącą patelnie i usmaż szpinak. Jeśli mamy szpinak z mrożonki wtedy dodajemy czosnek na koniec. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy, karmelizujemy z cukrem i dodajemy ocet do smaku.
5. Fetę kroimy w kostkę.
6. Dynię wyciągamy z piekarnika, oczyszczamy z pestek i obieramy ze skórki.
7. Na upieczonej dyni układamy szpinak i ser feta, a cebulkę układamy obok lub na szpinaku.
Smacznego!!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
idealna! chętnie wypróbuję przepis!