SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
deser dyniowy
  • Kuchnia

Międzypokoleniowy deser dyniowy

  • Marta
  • 26 listopada 2015
  • 2 komentarze
  • 3 minut czytania
0

Miecio, jak wiele dzieci uwielbia słodkie. I jak wiele mam w takiej sytuacji stoję przed dylematem jakie słodkości podawać dziecku by od małego uczyć go zdrowych nawyków żywieniowych. Mam to szczęście, że mój syn uwielbia warzywa i owoce. I to właśnie na nich opieram wszelkie słodkości w naszym domu. Dlatego też z przyjemnością, po tym jak odkryłam w sobie smykałkę do słoików, przygotowuję Mieciowi owocowo-warzywne domowe słoiczki, którymi zajadamy się wszyscy, łącznie z Mieciowym tatą. Dzięki słoikom, pasteryzacja pomaga mi zamknąć w słoiku wszystkie walory smakowe potrawy, nie tracąc też tych odżywczych. Tak byśmy mogli tymi wszystkimi pysznościami cieszyć się dłużej.

deser dyniowy

Chętnie sięgam po soki

Pasteryzacja- Odkąd zgłębiłam tajniki tego procesu muszę przyznać, że częściej też sięgam po soki ze sklepowych półek. Dlatego w ramach codziennej zbilansowanej diety mały Miecio dostaje szklankę soku pasteryzowanego na podwieczorek. Chłopak najbardziej lubi Kubusia, bo ma wygodny dziubek do picia, a Mieczysław jest już duży i nie pije z butelki ze smoczkiem. Dlaczego o tym piszę, bo chciałabym zwalczyć mit dotyczący tego, że napoje w kolorowych buteleczkach dla dzieci to samo zło. Jeśli tylko świadomie po nie sięgamy, wiemy jak zweryfikować ich skład i czego po nich oczekiwać, to te najlepsze mają takie same właściwości co soki przygotowywane przez nas w domu. Bo one też poddawane są naturalnemu procesowi pasteryzacji. A co za tym idzie, zamknięty w buteleczce sok Kubuś może stać dłużej, bo tak jak weki naszych mam został  zapasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych składników.

Dosyć teorii, czas na działanie.

Oto nasz rodzinny przepis na ulubiony deser międzypokoleniowy. Jest w nim jabłko, Miecio za nim szaleje. Jest także dynia, ponieważ nasz tata ją uwielbia i moje ulubione mango, bez którego deser nie jest deserem. 🙂

Zachęcam was też do odwiedzenia strony www.pasteryzujemy.pl na której znajdziecie te i inne przepisy na pasteryzowane przetwory!

deser dyniowy

Składniki:

600 g dyni (najlepsza będzie zielona lub dynia Sonca)

3 jabłka

2 mango

kawałek imbiru (wg uznania)

1 łyżka cynamonu

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Deser zaczynamy od obrania i pokrojenia dyni na małe kawałki. Następnie przekładamy je do naczynia lub blaszki wyłożonej pergaminem. Przelewamy oliwą i posypujemy cynamonem oraz startym na małych oczkach tarki imbirem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka oraz mango.

Upieczoną dynię z cynamonem i imbirem wrzucamy do jednej miski z jabłkami i mango. Całość blendujemy. Ja staram się nie blendować tego deseru na jednolitą papkę. Razem z Mieciem lubimy kiedy lekko twarde kawałki owoców i warzyw strzelają nam w zębach. Tak przygotowaną miksturę wkładamy do słoiczków i poddajemy procesowi pasteryzacji. W tym celu wybieramy taki garnek, w którym z powodzeniem zmieścimy nasze słoiczki. A dodatkowo uda nam się go nakryć pokrywką ( jest to bardzo ważny element udanej pasteryzacji).

Przed włożeniem słoiczków, na dnie garnka układam ściereczkę, dzięki której moje przetwory będą bezpieczne podczas gotowania. Słoiczki zanurzam w zimnej wodzie, tak żeby każdy z nich był w niej zanurzony do 2/3 swojej wysokości. Po pięciu minutach od zagotowania się wody przetwory są już zapasteryzowane.  Po wyjęciu z garnka słoiczki osuszam i nakrywam ściereczką by stygły powoli. Pasteryzacja zakończona sukcesem.

pasteryzacja

Share
Marta

Kocham modę i kolor – zresztą z wzajemnością! Nic, co kobiece, nie jest mi obce. Poruszam różnoraką tematykę – począwszy od kosmetyków, przez modę i trendy, a skończywszy na tematach „większego kalibru”, jak chociażby psychologia, czy parenting. Moim konikiem są włosy. Uwielbiam je czesać, stylizować, upinać i wiązać na nich chusty. Jestem mamą dwójki chłopców – Mieczysława i Zygmunta, szaleńczo zakochana w Janku a z wykształcenia? Studiowałam seksuologię sądową i kliniczną. Jeśli coś robię, to na 100%. Gdybym miała opisać się w kilku słowach? Kreatywna, artystyczna dusza, która jednak nie traci kontaktu z ziemią 😊. Na co stawiam przy prowadzeniu bloga? Na wiarygodność i autentyczność - bez tego nie wyobrażam sobie pisania dla Was. A! I gdybyście szukali – jestem rocznik ’85 😊.

Tagi
  • deser dyniowy
  • deser w słoiku
  • deser z dyni
  • deser z dynią
  • desery dla dzieci
  • pasteryzacja
  • prosty deser
  • przepisy dla dzieci
  • przepisy na sloiki
  • słoiczki dla dzieci
  • słoiki przepisy
Poprzedni wpis
prezenty pod choinkę
  • Dziecko
  • Styl życia

Prezenty pod choinkę dla dzieci

  • Marta
  • 25 listopada 2015
Zobacz
Następny wpis
prezenty świąteczne
  • Styl życia

Najważniejsze prezenty świąteczne

  • Marta
  • 30 listopada 2015
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tosinkowo
Tosinkowo
7 lat temu

Uwielbiam dynię. Dzięki za super przepis 😉

0
Odpowiedz
SuperStylerBlog
SuperStylerBlog
7 lat temu
Reply to  Tosinkowo

Zdecydowanie polecam – smakuje trochę jak kisiel, trochę jak galaretka. Mówię Ci! Super!

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz