SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
panna cotta przepis
  • Kuchnia

Panna cotta dla opornych

  • Marta
  • 25 marca 2015
  • Jeden komentarz
  • 3 minut czytania
1

Dlaczego właśnie panna cotta? Jak większość kobiet jestem klasyczną sroką. Uwielbiam wszelkiego rodzaju świecidełka, gadżety i inne kolorowe przedmioty, a te kuchenne to już w ogóle są moją niesamowitą słabością. Każde moje happy hour, czyli czas kiedy Miecio już śpi, a ja jeszcze nie, spędzam przed komputerem przeglądając oferty rozmaitych sklepów internetowych. Mój mąż zazwyczaj dostaje wtedy lekkich palpitacji serca, mimo moich zapewnień, że: „Ja, Kochanie tylko tak sobie oglądam”.

Podczas jednej takiej podróży po Internecie trafiłam na wyprzedaż mniej lub bardziej przydatnych gadżetów kuchennych. Raczej mniej przydatnych, ale za to jakich pięknych. Wśród nich były foremki do panna cotty. Wiedziałam, że muszę je mieć! Podskórnie przeczułam, że już wkrótce stanę się królową tego deseru w moim własnym domu. Foremki są w domu piąty dzień, a panna cotta gości na naszym stole już drugi raz. Są one o tyle wygodne, że prócz charakterystycznego dla panna cotty kształtu mają też podwójne otwarcie. Dzięki czemu łatwiej ją wydobyć po zastygnięciu. Naprawdę przydatny gadżet kuchenny.

foremki

 

Jeśli nie macie foremek takich jak te na zdjęciu, możecie zrobić ten włoski deser w zwykłych salaterkach albo obciąć dno butelki po wodzie gazowanej lub niegazowanej, małej lub dużej. Taka ręcznie wycięta foremka będzie idealna do tego deseru.

Przechodząc do konkretów. Do zrobienia 4 porcji deseru będziecie potrzebować:

– szklanka mleka (250 ml)

– szklanka śmietanki kremówki (250ml) – ja wzięłam tą 30% bo zawsze to 6% tłuszczu mniej niż 36%.

– pół szklanki cukru (60 gram)

– ekstrakt z wanilii lub laska wanilii

– kieliszek likieru pomarańczowego Cointreau

– 3 łyżki żelatyny w proszku. Możecie ją podebrać mamie, która z pewnością zrobiła już zapasy przed świętami. Nie ma bowiem Wielkanocy bez nóżek w galarecie. 🙂

Przepis Panna Cotta:

Wsypcie żelatynę do niewielkiego pojemnika i zalejcie ją 2 łyżkami zimnej wody. Odstawcie na 5 minut. W między czasie do rondelka wlejcie mleko, śmietankę, likier, ekstrakt z wanilii i wsypcie cukier. Zagotujcie. Tylko tu uwaga! Ta mieszanina pioruńsko szybko się pieni podczas gotowania. Ja za pierwszym razem zalałam całą kuchenkę, a podpalone mleko śmierdzi jak cholera. Dlatego jak tylko zacznie kipić szybko zdejmijcie rondel z ognia. Dodajcie namoczoną żelatynę. Ja ją kruszę na drobne części. Mieszajcie, aż żelatyna się rozpuści. Zazwyczaj zajmuje to około minuty, ale nie wiem jak szybko umiecie mieszać. Masę rozlewamy do foremek i odstawiamy do wystygnięcia, na przykład na balkon, jeśli macie balkon. Jeśli nie poproście sąsiada o pomoc. 😉 Jak deser ostygnie wstawcie go do lodówki. Po 2 godzinach powinien być już gotowy, ale lepiej jeśli postoi całe 4 godziny. Wtedy będzie najlepszy!

foremka

Panna cotta dobrze smakuje sama, ale możecie ją doprawić jakimś pysznym sosem. Ja jestem leniwa i zrobiłam ten sam sos, który wykorzystałam do zrobienia tiramisu.

Do sosu potrzebujecie:

-200 gram mrożonych malin

– 50 ml wina czerwonego wytrawnego

– 50 g cukru brązowego

– pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy. Wina nie musicie wrzucać, możecie je wlać. Doprowadzamy do zagotowania i redukujemy tak, żeby całość przypominała konfiturę w konsystencji. Uwaga przy gotowaniu sosu: w całym domu będzie pachniało grzanym winem. 🙂

panna cotta przepis

Widzicie, że to proste, najprostsze!

Panna cotta przepis dla opornych – jak Wam się podoba?

panna cotta przepis

 

panna cotta przepis




Share
Marta

Kocham modę i kolor – zresztą z wzajemnością! Nic, co kobiece, nie jest mi obce. Poruszam różnoraką tematykę – począwszy od kosmetyków, przez modę i trendy, a skończywszy na tematach „większego kalibru”, jak chociażby psychologia, czy parenting. Moim konikiem są włosy. Uwielbiam je czesać, stylizować, upinać i wiązać na nich chusty. Jestem mamą dwójki chłopców – Mieczysława i Zygmunta, szaleńczo zakochana w Janku a z wykształcenia? Studiowałam seksuologię sądową i kliniczną. Jeśli coś robię, to na 100%. Gdybym miała opisać się w kilku słowach? Kreatywna, artystyczna dusza, która jednak nie traci kontaktu z ziemią 😊. Na co stawiam przy prowadzeniu bloga? Na wiarygodność i autentyczność - bez tego nie wyobrażam sobie pisania dla Was. A! I gdybyście szukali – jestem rocznik ’85 😊.

Tagi
  • deser bez pieczenia
  • deser na zimno
  • deser włoski
  • deser z malinami
  • panna cotta
  • panna cotta przepis
  • panna cotta przepis łatwy
  • panna cotta przepis po polsku
  • prosty deser
  • prosty przepis na deser
  • słodki deser
  • włoski deser
Poprzedni wpis
macierzyństwo
  • Dziecko
  • Felieton

Luksusy młodej mamy

  • Marta
  • 24 marca 2015
Zobacz
Następny wpis
kąpiel w piwie
  • Uroda

Piwne SPA w domu

  • Marta
  • 27 marca 2015
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Do more of what makes you happ
Do more of what makes you happ
7 lat temu

super, muszę zrobić

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz