Jak zrobić wrażenie na przyjęciu dla znajomych? Przenieść gości w wakacyjne klimaty, mimo że zima za pasem. Mus truskawkowy z wanilią może Ci w tym pomóc!
Nigdy wcześniej nie robiłam przetworów w słoikach.
Co innego moja mama. Jako mała dziewczynka zawsze z ogromną fascynacją przyglądałam się tym wszystkim wekom, równiutko ustawionym do góry dnem na naszym stole kuchennym. Doskonale pamiętam też zapachy towarzyszące przygotowywaniu przetworów. Zapach duszonych śliwek, podgotowywanych grzybów leśnych czy gotujących się truskawek. Te ostatnie zapamiętałam najlepiej. Może dlatego, że uwielbiam te owoce i są one dla mnie najsmaczniejszym symbolem lata.
Lubię gotować, pichcić i piec.
Ciasta, ciasteczka, koktajle i desery. To jest to, co mi w mojej kuchennej duszy gra. Nigdy jednak nie pomyślałabym, by zamknąć te wszystkie smakołyki w słoik, tak by móc się tymi pysznościami cieszyć dłużej, a nie tylko w dniu ich przyrządzenia. Może to wynika też tego, że słoiki od zawsze kojarzyły mi się z pójściem na kulinarny kompromis. No bo z jednej strony mogę dłużej cieszyć się smakiem porzeczek, ale obawiałam się poprzez krążące mity o pasteryzacji, że utracę większość wartości odżywczych świeżych owoców… Z ciekawości zaczęłam zatem szukać informacji na temat tego procesu. Okazało się, że do słoików przywarło wiele niesłusznych opinii, które mijają się z rzeczywistością!
Jak się okazało, sam proces pasteryzacji jest przecież naturalną metodą przedłużania trwałości warzyw i owoców. Dzięki niej niszczone są bakterie i inne drobnoustroje mogące spowodować psucie się przetworów. Dzięki zastosowaniu pasteryzacji soki i musy zachowują większość właściwości odżywczych i nie potrzebują co do zasady stosowania substancji konserwujących. Dlatego też wszystkie soki w kartonach, buteleczkach i butelkach, które spotykamy na sklepowych półkach mają tak długi termin przydatności. I to nie jest kwestia dodanych konserwantów czy innych substancji, bo takich w nich nie znajdziecie. Soki Tymbark czy Kubuś, które znajdziecie na sklepowych półkach są z pewnością naturalne, a dzięki pasteryzacji zachowują wszystkie cenne składniki, którymi my możemy cieszyć się dłużej!
Oto mój słoikowy debiut.
Pierwsza pasteryzacja za mną. Kolejne już wkrótce na blogu. A teraz zapraszam was na mus truskawkowy.
Składniki:
1 kg truskawek (o tej porze roku polecam mrożone – idealnie nadadzą się do tego przepisu).
3 limonki
2 laski wanilii
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
świeżo zmielony pierz kolorowy
Mus Truskawkowy- przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Mrożone truskawki rozmrażamy. Owoce wrzucamy do miski i blendujemy na jednolity mus. Dodajemy sok z limonek. Nada on świeżego, orzeźwiającego, przywodzącego na myśl letnie klimaty, smaku. Następnie do musu wrzucamy wyciągnięte z laski wanilii pestki. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, który nada musowi wyrazisty, delikatnie ostry smak. Wszak nie od dziś wiadomo, że pieprz i truskawki to wierni przyjaciele. Tak przygotowaną miksturę dokładnie mieszamy. Nie martwcie się jednak jeśli wanilia nie będzie chciała się równomiernie rozprowadzić. Podczas pasteryzacji ziarenka odkleją się od siebie i rozprowadzą w musie. Jeśli całość wyda nam się zbyt cierpka, możemy dodać miód. Teraz wystarczy rozlać go do słoików i poddać pasteryzacji.
Ja wybrałam pasteryzację „na mokro” czyli w garnku, ale równie dobrze można to zrobić w piekarniku „na sucho”. Do wysokiego garnka na dno włożyłam ściereczkę, by słoiczki nie uszkodziły się podczas gotowania. Następnie wlałam zimną wodę tak, żeby zakrywała słoiczki w 2/3 ich wysokości. Nakryłam pokrywką, doprowadziłam do wrzenia i pasteryzowałam przez 5 minut. Następnie odstawiłam do ostudzenia przykrywając słoiczki ściereczką aby zbyt szybko się nie wystudziły.
Mus świetnie sprawdza się jako koktajl w połączeniu z sokiem pomarańczowym Tymbark, który nadaje całości orzeźwiającego smaku. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki w shakerze i voila! Pyszny, letni koktajl gotowy. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie sylwestrowego menu. Goście będą zachwyceni smakiem lata w samym środku zimy.
W tych proporcjach smakuje wybornie:
200 ml musu truskawkowo –waniliowego
100 ml soku pomarańczowego Tymbark
kilka kostek lodu
plaster limonki oraz świeża truskawka
Zachęcam was też do odwiedzenia strony www.pasteryzujemy.pl, na której znajdziecie te i inne przepisy na pasteryzowane przetwory!