Wielkanoc. Jeszcze tylko kilka dni i znów zasiądziemy w rodzinnej atmosferze do suto zastawionych stołów. Trochę nie mogę się doczekać, a trochę się też boję. Przede wszystkim tego, że moja ciężka, kilkumiesięczna praca na treningach pójdzie na marne. Na szczęście od kilku lat wspólnie z mamą ustalamy menu świąteczne, a moja mama jest bardzo otwarta na kulinarne nowości. Na naszym wielkanocnym stole w tym roku na pewno nie zabraknie jajecznych muffinów, na które przepis zdradziła mi Amelia Szostak i tym samym zgarnęła kosz z super zdrowymi produktami od Auchan Direct. Zrobiłam muffiny jajeczne według jej przepisu i powiem Wam, że dawno nie jadłam tak dobrych wytrawnych, bo jajecznych, babeczek. A przepis jest banalny:
Przepis na babeczki wielkanocne
Aby przygotować muffiny jajeczne potrzebne będą:
– garść szpinaku
– czerwona papryka
– dwa pomidory
– 6 jajek
– 250g sera ricotta
– garść kiełków lucerny
– sól i pieprz
– trzy ząbki czosnku
Jeśli masz już wszystkie składniki, to zacznij przygotowywać wielkanocne muffinki zgodnie z instrukcją:
Przygotowanie:
Żeby zrobić pyszne babeczki jajeczne należy wpierw się przygotować. Szpinak zblendować z serem ricotta na jednolitą masę. Jajka rozbełtać w misce z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i kiełkami lucerny. Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę.
Jajka, warzywa i szpinak z serem wymieszać razem.
Foremkę na muffiny wielkanocne natłuścić oliwą z oliwek. Wlać masę. Piec w 190 stopniach około 25 minut. Dobre te muffiny jajeczne na Wielkanoc, co? Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się opiniami w komentarzach 😉
Ten przepis na babeczki wielkanocne, jak i inne rozmaite, łatwe w przygotowaniu potrawy znajdziesz więcej na SuperStyler.pl! Świetnym pomysłem może być przyrządzenie mazurka w postaci light czy „niesernikowatego” sernika na zimno . Nietuzinkowe pozycje w menu mogą nadać wyjątkowego charakteru. Nic dodać, nic ująć – po prostu bawmy się kreatywnością!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
zrobię na pewno!!