Chwilę zastanawiałam się czym przywitać czytelników SuperStylera. Postanowiłam postawić na słodkie powitanie, ale nie takie zwykłe, bo z niespodzianką. W dzisiejszym wydaniu kuchni eksperymentalnej muffinki czekoladowe z dmuchanym ryżem i krówką w środku. Mam nadzieję, że będzie smakowało!
Inspiracją dla muffinek, do których przepis już za chwilę, była miłość mojej drugiej połowy do szyszek – okrutnie słodkiego deseru składającego się w głównej mierze z rozpuszczonych krówek i dmuchanego ryżu. Nie jest to specjał wymagający dużych umiejętności kulinarnych, ma jednak tendencję do niezwykle szybkiego kończenia swej egzystencji w ustach łasuchów. No więc szyszki… Ale ostatnio kupiłam sobie nową formę do babeczek – co więc wybrać? Co upiec? Taki dylemat postanowiłam rozwiązać nader prosto – połączyć muffinki z krówkami i dmuchanym ryżem. Oczywiście mogłam zrobić babeczki polane masą krówkową i posypane dmuchanym ryżem, ale o ileż fajniej jest natknąć się na krówkę w środku wypieku.
A więc przechodząc do meritum oto przepis!
Składniki na około 15 sztuk:
Ciasto:
– mąka – 1,5 szklanki
– cukier waniliowy – 1 paczka
– cukier – 0,5 szklanki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– kakao – 3 łyżki
– rozpuszczone masło – 0,5 kostki
– mleko – 1 szklanka
– jajko
– aromat waniliowy (opcjonalnie)
Dodatki:
– ryż preparowany (dmuchany)
– krówki (nie trzeba kupować od razu kilograma, ale można)
– przydadzą się także foremka na babeczki, papierowe papilotki, garnek, miska, łyżka, nóż.
Do dzieła!
0. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, aby nie trzeba było z niecierpliwością patrzeć w szybkę piekarnika nagrzewającego się po tym jak przygotujemy babeczki.
1. W garnku rozpuszczamy masło. W misce łączymy wszystkie składniki ciasta najpierw dodając suche, potem mokre. Mieszamy! Jeszcze chwilę…
2. Następnie wykładamy powstałą masę do papilotek w foremce. U mnie na zdjęciach muffinki w papilotkowych kołnierzykach, które powstały na skutek przeoczenia, że papilotki są większe niż wgłębienia w foremce. Też się da.
3. Teraz w każdej babeczce topimy pół krówki wciskając ją nożem do środka masy i zalepiając powstałą dziurę, tak aby krówka schowała się w środku.
4. Następnie wierzch każdej babeczki dekorujemy dość sporą ilością preparowanego ryżu.
5. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na środkową półkę wsadzamy babeczki i czekamy około 22 minut, aż pięknie wyrosną.
Smacznego!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.