To kolejna Krótka Lekcja Smaku, a w niej słodki gość specjalny: banan. Ulubiony owoc w naszym kraju, zaraz po jabłkach i truskawkach. Najchętniej wybieramy jego żółtą, klasyczną odmianę. U nas w domu każda jej ilość znika w mgnieniu oka. Do naszego dzisiejszego odcinka wybrałam trzy różne odmiany dostępne w sklepach partnera naszej akcji, czyli w Auchan. Poznajcie potrawy z bananów- muffinki bananowe, lody i pieczony deser.
W maju znajdziecie tam te i inne odmiany.
Jeśli więc chcecie poszerzyć swoje horyzonty smakowe i poznać nowe odmiany bananów, to koniecznie wybierzcie się do pobliskiego sklepu naszego partnera. Specjalnie dla was przygotowałam trzy potrawy, z trzech różnych odmian bananów. Poniżej znajdziecie inspiracje i sposoby na przygotowanie bananów. Każdy z nich smakuje inaczej, dlatego każdy z nich przygotowałam na zupełnie inny sposób. Poznajcie przepisy na dania z bananami!
Lody z bananów ekologicznych
Żółte, lekko zakręcone, słodziutkie i miękkie. Idealnie nadają się do lodów.
Do przygotowania przepisu będziecie potrzebować:
- 3 średnie banany
- małą filiżankę kawy w temperaturze pokojowej
- trzy łyżki jogurtu naturalnego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Banany kroimy na plasterki i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Zamrożone banany przekładamy do blendera kielichowego, zalewany kawą i jogurtem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Lody przekładamy do miski i mieszamy z czekoladą startą na drobnych oczkach tarki. Porcję lodów przekładamy do salaterki. Ja dodatkowo posypałam je wcześniej przygotowaną, domową kruszonką.
Pieczone czerwone banany – przepis na ostro z jabłkami
Smak czerwonego banana jest zbliżony do smaku banana zwyczajnego, ale różni się on konsystencją. Czerwony banan ma konsystencję delikatnego musu. Idealnie sprawdził się podczas pieczenia.
Do przygotowania tej potrawy z bananów będziecie potrzebować:
- 4 czerwone banany (są mniejsze niż banany zwyczajne)
- 3 kwaśne jabłka
- sok z połowy pomarańczy
- sok z cytryny
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Jabłka i banany kroimy na cienkie plasterki. Banany skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. Owoce układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Suche składniki mieszamy w miseczce, a gotową mieszanką posypujemy owoce. Całość polewamy sokiem z pomarańczy. Pieczemy 15 minut w 180 st. Tak przygotowane owoce świetnie smakują same, albo jako dodatek do kuskusu lub kaszy jaglanej.
Muffinki bananowe – z platanem
Platany w niektórych afrykańskich krajach zastępują ziemniaki. Nazywane również bananami zielonymi idealnie nadają się do smażenia i pieczenia, ale można je jeść również na surowo.
Do przygotowania 12 muffinków bananowych będziecie potrzebować:
1 szklankę mąki
3 jajka
2 dojrzałe banany – platany
3 łyżeczki brązowego cukru
1 szklankę mąki kukurydzianej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy obydwie mąki, proszek do pieczenia, po czym dosypujemy cukier i sól. Do blendera wrzucamy banany, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą później wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Całość pieczemy 20 minut w 180 st.
Proste? A jakie pyyyszne!
Który przepis podoba wam się najbardziej?