Dzisiejszy wpis to coś specjalnego dla łasuchów: makaron na słodko. Bo przecież, kto z Nas nie lubi makaronu na słodko. Myśląc o tym przepisie przed oczami mam obrazek z dzieciństwa: pryzma makaronu z twarogiem, oblana musem z truskawek. Było to moje ulubione danie obiadowe, uwielbiam wracać myślami do tych dni, w których jako dziecko rozkoszowałam się tym pysznym daniem.
Przepis poniżej bazuje na serku mascarpone, soku z pomarańczy i bakaliach. Do przepisu wykorzystałam pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty. Gwarantuję wam, że jest równie smaczny jak ten z mojego dzieciństwa.
Do przygotowania czterech porcji będziecie potrzebować:
-250g serka mascarpone
-50g śmietany kremówki
-garść orzechów włoskich
-20 g skórki pomarańczowej
-sok z jednej, niewielkiej pomarańczy
-garść rodzynek
-3 łyżki brązowego cukru
-1 jabłko
-1 gruszka
-300 g pełnoziarnistego makaronu penne
Makaron na słodko – przygotowanie:
W rondelku, na małym ogniu wymieszajcie serek mascarpone i śmietanę kremówkę, nie doprowadzając do zagotowania składników. Kiedy uzyskacie jednolity krem wsypcie cukier. Następnie obierzcie jabłko, gruszkę i pokrójcie je w drobną, centymetrową kostkę. Owoce wsypcie do sosu. Dolejcie do niego również sok z pomarańczy. Gotujcie 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajcie bakalie: sparzone rodzynki, skórkę pomarańczy i roztarte w moździerzu orzechy włoskie.
Po wymieszaniu sosu z makaronem, danie posypcie owocami granatu dla zbalansowania słodkiego smaku potrawy. Pamiętajcie też o włoskiej zasadzie dotyczącej łączenia makaronów z sosami: makaron dodajemy do sosu, a nie sos do makaronu. Co to znaczy? Zawsze wrzucajcie makaron do sosu (najlepiej do garnka, w którym gotowany był sos), nigdy nie polewajcie sosem suchego makaronu.
I gotowe moi drodzy- makaron na słodko skończony. Gwarantuje, że Wasze podniebienia będą w siódmym niebie. Nie ma takiej możliwości by to danie nie posmakowało wielbicielom słodkości!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Zdjęcie mega! A przepis też bardzo fajny 😉