Mam dla Was coś słodkiego, pysznego i zdrowego zarazem. Uwielbiam polskie owoce jesienne. Mają to do siebie, że są naturalnie słodkie i podczas obróbki termicznej (pieczenia lub gotowania) nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania ich. Poza tym są bardzo soczyste. Dziś przepis na lasagne owocową z dodatkiem pysznej kruszonki kokosowej. Część mąki w kruszonce zastąpiłam płatkami owsianymi, do przepisu wykorzystałam też brązowy cukier zamiast białego, dzięki czemu danie jest bardziej fit. Lasagne z owoców świetnie smakuje z kaszą jaglaną lub kuskusem albo z lodami waniliowymi jako niedzielny deser.
Część mąki w kruszonce zastąpiłam płatkami owsianymi, do przepisu wykorzystałam też brązowy cukier zamiast białego, dzięki czemu danie jest bardziej fit.
Lasagne z owoców z kokosową kruszonką
Składniki jakich będziecie potrzebować do mojego przepisu (4 porcje):
– dwie gruszki
– dwa jabłka
– trzy duże śliwki
– łyżeczka cynamonu
– pół kostki masła
– szklanka wiórków kokosowych
– ½ szklanki mąki razowej
– ½ szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Owoce myjemy. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plasteki o grubości 0,5 cm. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Jako pierwsze układamy pokrojone w plasterki gruszki, następnie układamy warstwę śliwek, na koniec kładziemy jabłka. Te ostatnie delikatnie posypujemy cynamonem.
Następnym przygotowujemy kruszonkę. W tym celu roztapiamy masło i wsypujemy do niego wszystkie suche składniki. Otrzymujemy mniejsze i większe grudki mniejszej, którymi równomiernie posypujemy owoce.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Lasagne pieczemy przez 30-35 minut.
Podajemy w kaszą jaglaną, kuskusem lub lodami.
Smacznego!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Ciekawy pomysł, wygląda kusząco 🙂
I gwarantuję, ze jest pyszne! Szczególnie kruszonka. Smakuje jak kokosanka 🙂 a przy okazji jest fit.