SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
soczysty kurczak z miętowym kuskusem
  • Kuchnia

Soczysty kurczak z miętowym kuskusem

  • Marta
  • 2 listopada 2015
  • 2 komentarze
  • 3 minut czytania
0

Czasami zastanawiam się co to by było, gdyby kurczaka nie było… U nas w domu to jeden z lodówkowych „must have’ów”. Bo to chude, zdrowe, smaczne i banalne w przygotowaniu mięso. No i jeszcze bardzo różnorodne w smaku, w zależności od tego co do niego dodamy. Z racji tego, że my staramy się jeść zdrowo i fit ( z naciskiem na „staramy się”), kurczak jest nieodzownym elementem naszej diety. Miecio po rodzicach odziedziczył miłość do drobiu. Dziś niewiarygodnie soczysty kurczak pieczony, przepyszny z pomidorkami cherry i papryką wędzoną a wszystko to podane na miętowo-pikantnym kuskusie. Zainteresowani?

soczysty kurczak z miętowym kuskusem

Najlepszy kurczak pieczony

Zanim jednak o samym przepisie, parę słów o samym zakupie kurczaka. W naszym kraju pokutuje przekonanie, że najlepiej jest kupować mięso na wagę z lad lodówki, za którą stoi Pani, która wybierze nam najsmakowitszy kawałek, a przy okazji zapewni nas o świeżości mięsa. To zdumiewające, że częściej wierzymy na słowo przypadkowo spotkanej pani w sklepie, a nie oznaczeniom na opakowaniach z mięsem. Ja zdecydowanie chętniej sięgam po drób pakowany. Wiem jak czytać wszystkie oznaczenia na opakowaniu dlatego też nie dam się nabić w butelkę. Jednym z ważniejszych oznaczeń są certyfikaty: HACCP oraz QAFP (Quality Assurance for Food Products). Dzięki nim mam pewność, że kupowany drób jest najwyższej jakości i został wyprodukowany zgodnie z prawnymi wytycznymi oraz pod ścisłą kontrolą weterynarza, a mięso jest wysokiej jakości i przeszło wszystkie konieczne badania.

Poza tym pakowany drób ma też kilka zalet praktycznych jak na przykład ta, że mięso przechowywane w ten sposób w lodówce nie pobrudzi nam sokami innych produktów. A ostatnim argumentem, który w 100% przekonuje mnie do zakupu mięsa pakowanego jest to, że okres kontaktu produktu z atmosferą jest skrócony do minimum. Opakowanie stanowi także skuteczną barierę przed wtórnym zakażeniem bakteriami podczas dystrybucji w sklepie, a potem w naszych lodówkach. Dlatego ja serdecznie dziękuję Pani za ladą. 🙂

Soczysty kurczak pieczony z miętowym kuskusem

Do przygotowania mojego pysznego kurczaka będziecie potrzebować:
-2 piersi kurczaka
– dwie kiście pomidorków cherry
-2 limonki
-4 plastry boczku wędzonego
-oregano
-paprykę wędzoną słodką
-oliwę z oliwek
– 200 g kuskusu
-pęczek świeżej mięty
– sok z jednej cytryny
-małą papryczkę pepperoni
– sól i pieprz

kurczak pieczony

Zaczynamy!

Przygotowanie potrawy zaczynamy od przygotowania kurczaka. W tym celu przekrawamy nasze piersi kurczaka wzdłuż, tak żebyśmy otrzymali 4 kotlety. Na duży kawałek pergaminu wysypujemy równomiernie przyprawy: oregano, sól, pieprz, paprykę wędzoną i całość skrapiamy oliwą.  Piersi z kurczaka układamy na pergaminie i obtaczamy je w przyprawach. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kawałek masła. Podsmażamy naszego kurczaka po 2 minuty z każdej strony. W żaroodpornym naczyniu układamy pomidorki, limonki pokrojone na ćwiartki, podsmażonego kurczaka, na którego układamy plastry boczku. Na koniec całość polewamy otrzymanym podczas smażenia sosem. Naczynie ląduje w piekarniku ustawionym na funkcję grill. Pieczemy 14 minut w 240 stopniach na środkowym poziomie.

pomidorki koktajlowe

W czasie kiedy kurczak się piecze my zabieramy się za kuskus. Zaczynamy od skropienia go kilkoma kroplami oliwy, a następnie zalewamy całość wrzątkiem, tak żeby woda pokryła cały kuskus. Kaszę solimy i odstawiamy przykrywając talerzem. W międzyczasie drobno siekamy ostrą papryczkę i miętę. Do gotowego kuskusu wlewamy sok z cytryny, 4 łyżki oliwy oraz dodajemy posiekaną miętę i papryczkę.
Upieczone piersi wykładamy na miętowy kuskus. Za „sałatkę” posłużą nam pomidorki, które podczas pieczenia przesiąkły aromatami przypraw z kurczaka i smakują obłędnie.
Tak przygotowana potrawa świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno również. Wystarczy piersi kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do ostudzonego kuskusu. Pyszne, prawda?

kurczak pieczony z kaszą

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.




Share
Marta

Kocham modę i kolor – zresztą z wzajemnością! Nic, co kobiece, nie jest mi obce. Poruszam różnoraką tematykę – począwszy od kosmetyków, przez modę i trendy, a skończywszy na tematach „większego kalibru”, jak chociażby psychologia, czy parenting. Moim konikiem są włosy. Uwielbiam je czesać, stylizować, upinać i wiązać na nich chusty. Jestem mamą dwójki chłopców – Mieczysława i Zygmunta, szaleńczo zakochana w Janku a z wykształcenia? Studiowałam seksuologię sądową i kliniczną. Jeśli coś robię, to na 100%. Gdybym miała opisać się w kilku słowach? Kreatywna, artystyczna dusza, która jednak nie traci kontaktu z ziemią 😊. Na co stawiam przy prowadzeniu bloga? Na wiarygodność i autentyczność - bez tego nie wyobrażam sobie pisania dla Was. A! I gdybyście szukali – jestem rocznik ’85 😊.

Tagi
  • filet z piersi kurczaka
  • kurczak
  • kurczak w przyprawach
  • kuskus
  • łatwy przepis na kurczaka
  • miętowy kuskus
  • pierś kurczaka
  • pomidorki cherry
  • prosty przepis na kurczaka
Poprzedni wpis
Święto Zmarłych
  • Felieton

Wszyscy Zapomniani

  • Marta
  • 30 października 2015
Zobacz
Następny wpis
polskie blogerki
  • Felieton
  • Styl życia

Polskie blogerki pod lupą

  • Marta
  • 3 listopada 2015
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
matka_jaskiniowa
matka_jaskiniowa
7 lat temu

Też nie wyobrażam sobie życia bez kurczaka. Właściwie inne mięsa mogłyby nie istnieć. Kuskus to też moja bajka, więc już na samą myśl o tym zestawieniu ślinka mi leci. Na pewno wypróbuję przepis. W rewanżu polecam swój ulubiony przepis na kurczaka – mięso zamarynowane w mieszance oliwy, czosnku, soku i otartej skórki z cytryny oraz tymianku, upieczone na funkcji grilla. Jest soczyste, delikatnie cytrynowe i aromatycznie tymiankowe. Najlepiej smakuje z ryżem.

0
Odpowiedz
SuperStylerBlog
SuperStylerBlog
7 lat temu
Reply to  matka_jaskiniowa

brzmi super! Na pewno przetestujemy! Damy znać jak smakowało. 🙂 Buziaki!

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz