W weekend obrabiałam zdjęcia ze swojej styczniowej wyprawy na Karaiby. Oprócz tego, że była to wielka żeglarska przygoda, była to też podróż poprzez zupełnie nowe dla mnie tereny kulinarne. Na Karaibach, w każdej kuchni królują owoce – różnorodne odmiany mango, papai, grejpfrutów i co najważniejsze banany – co najmniej 7 różnych rodzajów! Do tego rum – destylarnie rumu znajdują się na każdej wyspie i jest to, oprócz bulionu, chyba najczęściej używany w kuchni karaibskiej składnik płynny 🙂 Chciałabym podzielić się z Wami połączeniami i smakami, które poznałam jedząc z Karaibami ich tradycyjne potrawy. Pierwszą z nich będzie kurczak na rumie z sosem zrobionym z grejpfrutów i cherry.
Zapraszam do lektury i gotowania!
Oczywiście nie da się poznać dogłębnie kuchni karaibskiej będąc tam tylko dwa tygodnie, dlatego długo szukałam książki kucharskiej, dzięki której mogłabym wziąć do domu trochę więcej tamtejszych smaków. W końcu na wyspie Union znalazłam! Dziś więc gotujemy z Charlotte Hingston, autorką książki “Caribbean Cookbook”. W wersji nieco przeze mnie zmienionej.
Składniki:
Mięso:
– kurczak- piersi
– mąka
– przyprawy do kurczaka: u mnie płatki chilli, sól morska i oregano
– masło lub margaryna do smażenia
– rum
Kurczak – Sos:
– 1/4 szklanki bulionu
– cherry cordial (likier wiśniowy) – około 1/3 szklanki (dobrej jakości wiśniówka może z powodzeniem zastąpić cherry)
– sok i miąższ z połówki grejpfruta
Do tego ryż brązowy i brokuły.
1. Jeśli używamy brązowego ryżu wstawmy go w pierwszej kolejności. Do dużego garnka z gotującą się wodą wrzućmy dwie torebki, pamiętając o tym, aby garnek był na tyle głęboki, żeby zrobić na nim również brokuły na parze. Ryż brązowy gotuje się około 40min.
2. Piersi z kurczaka obieramy, myjemy i obtaczamy w mące z przyprawami.
3. Na patelni rozgrzewamy masło. Jeśli nie chcemy, aby masło się przypaliło warto dodać do niego kroplę oleju. Podsmażamy kurczaka na dużym ogniu krótko z dwóch stron, następnie zmniejszamy płomień i dusimy kurczaka aż zmięknie (około 15-20min).
4. W tym czasie brokuły dzielimy na malutkie różyczki, płuczemy, wstawiamy na sitko i lekko solimy. Sitko kładziemy na garnku, nad gotującym się ryżem i przykrywamy.
5. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy cherry i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok i miąższ z połówki grejpfruta. Taki sos redukujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i straci połowę swojej objętości. Można użyć blendera aby uzyskać gładką jego konsystencję.
6. Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy rumem i podpalamy. Kiedy rum spali się przykrywamy naczynie, a mięso trzymamy w cieple.
7. Ugotowany ryż mieszamy z brokułami i formujemy z niego kule.
8. Na talerzach kładziemy kulki ryżu z brokułami oraz pierś kurczaka i polewamy ją powstałym sosem.
Voila!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.