Kruchy spód ciasta, z kremem z jagodami i miętą, wszystko udekorowane obficie malinami. Na takie ciasto zagłosowaliście w facebookowej ankiecie i takie też prezentuję dzisiaj na blogu. Ja sama najbardziej lubię lekkie ciasta z owocami. Do tego świeża nutka mięty i wyrzuty sumienia związane z obfitością masła i cukru w cieście idą precz. Póki letnia pora obdarza nas owocami, pieczmy placki, ciastka i tartaletki z truskawkami, jagodami, malinami! A najlepiej wypróbujcie poniższą propozycję i wpiszcie w komentarzach co o niej myślicie. Pamiętajcie, aby przygotowując kruche ciasto masło było chłodne. Ciasto kruche wyrabiamy krótko i jak najszybciej, po czym dajemy mu odpocząć w lodówce.
Kruchy spód do ciasta jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, tak samo jak krem, który znajdzie się na górze ciasta. Polecam tę propozycje na wszelkiego rodzaju domowe imprezy, pikniki lub po prostu letnie, rodzinne popołudnie.
Składniki
Ciasto:
– 300 gr mąki pszennej
– 200 gr masła
– 100 gr cukru pudru
– 2 żółtka
Krem:
– 100 gr serka mascarpone lub twarogu śmietankowego
– 50 gr masła
– 100 gr cukru pudru
– saszetka cukru wanilinowego (16gr)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– mięta
– 30 gr jagód
– maliny i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
0. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
1. Łączymy mąkę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy masło. Pamiętajcie, aby przygotowując kruche ciasto masło było chłodne. Szerokim nożem kroimy masło mieszając je z mąką i cukrem.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto kruche wyrabiamy krótko i jak najszybciej. Na początku może wydawać się, że nie chce się “lepić” – nie dodawajcie mąki, pougniatajcie je chwilę, aż stanie się elastyczne.
3. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli ktoś ma mało czasu opcją ekspresową jest zamrażarka.
4. Ucieramy serek, masło, cukier oraz cukier waniliowy na gładką masę, następnie dodajemy posiekaną miętę, jagody i kroplę aromatu waniliowego.
5. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy dokładnie masłem po czym wykładamy na nią ciasto. Ciasta nie trzeba wałkować, wystarczy rozprowadzić rękoma. Brzegi zostawiamy nieco wyższe.
6. Nakłuwamy ciasto widelcem, następnie kładziemy na nie folię i wysypujemy na nią ryż lub fasolę, aby obciążyć środek. Brzegi zostawiamy bez obciążenia.
7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
8. Następnie zdejmujemy folę i pieczemy kolejne 20 minut, aż ciasto przybierze brązowy kolor.
9. Wyciągamy spód z piekarnika i studzimy go.
10. Na wystudzony spód nakładamy krem, dekorujemy malinami i listkami mięty.
Smacznego!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Wygląda bardzo apetycznie! 😉
I jak? Udało się zrobić? 🙂