Pewnie wielu z Was po przeczytaniu tytułu zrobiło taaaakie oczy. I ja się w ogóle nie dziwię. Niemniej na prawdę warto spróbować – nawet mój mąż, który raczej nie jest zwolennikiem eksperymentów w kuchni twierdzi, że ciasto jest wyśmienite. Ja jestem zachwycona – niebo w gębie, spróbujcie! Inspiracją do tego ciasta jest książka Biruty Markuzy pt. “Smak tropików”. Swoją drogą książkę też polecam – jest w niej bardzo dużo świetnych przepisów z krajów takich jak Chiny, Indie, Indonezja, Singapur czy Sri Lanka, a także ciekawe teksty na temat kultury kulinarnej tamtych regionów. Przepis na wypiek z awokado znalazłam w sekcji “Nowa Zelandia”, postanowiłam poeksperymentować z awokado, nieco zmodyfikowałam przepis i voila! Zapraszam was na keks z awokado i cynamonem.
Jeśli kupiliście niedojrzałe awokado połóżcie je na ciepłym kaloryferze, a jeśli akurat jest lato – koło jabłek, tak długo aż będzie miękkie.
Składniki:
Keks ciasto:
– mąka – 1 szklanka
– cynamon – 3 łyżeczki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– sól – pól łyżeczki
– cukier – 3/4 szklanki
– cukier waniliowy – 1 opakowanie
– olej – 1/4 szklanki
– jajka – 2 sztuki
– awokado – 2 dojrzałe (!!!) owoce
Polewa kakaowo – cynamonowa (opcjonalnie):
– masło – pół kostki
– mleko – 3 łyżki
– cukier – pół szklanki
– cynamon – 1 łyżeczka
– kakao – 2 łyżki
Przygotowanie:
0. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
1. Awokado obrać i wypestkować. Półtora owoca zmielić blenderem na gładką masę, a pół posiekać.
2. Jajka z cukrem i olejem zmiksować na gładką masę, po czym dodać masę z awokado i awokado w kawałkach, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać “suche produkty”, czyli mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Następnie powoli wsypywać do “mokrych” mieszając delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę w piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić na chwilę do ostygnięcia.
5. Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się połączą, następnie trzeba poczekać, aż masa nieco zgęstnieje – ok 20 – 30 minut i można polać ciasto.
Smacznego 🙂
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Ciasto z awokado już piekłam, i wiem, że świetnie się do tego nadaje 🙂