W poprzednim wpisie mogliście zobaczyć i przeczytać przepisy na kaszę jaglaną w wersji wytrawnej – raczej na lunch lub obiad. Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną na słodko: z orzechami i suszonymi owocami oraz z jabłkiem i cynamonem. Propozycje mało czasochłonne, szybkie i bez większej filozofii, za to pyszne i zdrowe. Kasza jaglana wedle takiego przepisu świetnie się sprawdzi jako śniadanie lub lunch w pracy. O właściwościach kaszy jaglanej nie będę się rozpisywać – nieco więcej o diecie jaglanej, czy o innych pomysłowych przepisach z kaszą przeczytacie we wpisie sprzed tygodnia lub na wielu serwisach poświęconych zdrowemu żywieniu. A więc do dzieła!
Kaszę można ugotować i odstawić do lodówki nawet na kilka dni. Jeśli więc ugotujecie sobie więcej w niedzielę, nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem śniadania czy lunchu do pracy w ciągu tygodnia. Wystarczy dorzucić kilka składników.
Kasza jaglana: przepisy dietetyczne na śniadanie i lunch
Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
Składniki (2 porcje):
– 2 duże szklanki ugotowanej kaszy
– 2 jabłka
– cynamon
– cukier trzcinowy
Przygotowanie:
0. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
1. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego (lub w zwykłym mleku). Instrukcję jak ugotować kaszę znajdziecie we wpisie z przepisami na wytrawną kaszę.
2. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
3. W miseczce żaroodpornej układamy warstwę kaszy, posypujemy cynamonem i cukrem, następnie warstwę jabłek i tak naprzemiennie.
4. Zapiekamy około 20 – 30 minut pod przykryciem (aż zacznie intensywnie pachnieć jabłkami).
Dodatkowo można dodać do warstwy z jabłkami rodzynki, orzechy lub wiórki kokosowe – według upodobania.
Kasza jaglana – dietetyczne danie z orzechami i suszonymi owocami
Składniki (2 porcje):
– 2 duże szklanki ugotowanej kaszy
– łyżka rodzynek
– łyżka jagód goi
– suszone figi
– 6 dużych orzechów włoskich
– 10 orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego (lub w zwykłym mleku). Instrukcję jak ugotować kaszę znajdziecie we wpisie z przepisami na wytrawną kaszę.
2. Rodzynki, jagody goi i suszone figi namaczamy chwilę w gorącej wodzie.
3. Orzechy kroimy na kawałki. Figi również kroimy na kawałki.
4. Mieszamy kaszę z pozostałymi składnikami. Możemy dosłodzić miodem lub cukrem, jeśli komuś nie wystarczy słodycz owoców.
Tak przygotowane ciekawe dania z kaszy jaglanej z pewnością będą stanowić dietetyczny posiłek, który wspomoże nie tylko odchudzanie, ale wzmocni także apetyt, dostarczając przy tym nietuzinkowych smaków.
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Musi wspaniale smakować :)! Pozdrawiam :)!