SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
germknoedel
  • Kuchnia

Germknoedel prosto z lodowca Stubai

  • SuperStyler
  • 13 maja 2013
  • No comments
  • 3 minut czytania
11

W dzisiejszym wpisie echa niedawnej majówki. Ja spędziłam kilka dni na oddawaniu się swojej trzeciej pasji – narciarstwu na austriackim lodowcu Stubaier Gletcher. Oczywiście nie zapomniałam też o kuchni. Powiem szczerze, że w okolicznych punktach gastronomicznych najbardziej urzekły mnie “Germknoedle” – kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem. Poza tym można było spróbować szerokiego wyboru wędlin, wśród których królują kiełbasy – punkt obowiązkowy każdego menu. Kolejnym standardowym punktem programu kulinarnego w okolicy miasteczka Neustift jest rosół (przepyszny!), codziennie z inną “wkładką”. Dzisiaj pokażę Wam przepis na wspomnianego na początku Germknoedla.

Germknoedel może być pyszną, słodką i sycącą propozycją na obiad.

Sądzę, że podbije podniebienia dzieciaków, a wśród dorosłych też znajdzie swoich wielkich fanów. Nie jest to skomplikowana propozycja kulinarna, ale ponieważ jest robiona z ciasta drożdżowego potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Ciasto można zrobić samemu i nie jest to trudne, albo kupić w sklepie gotowe kluski z nadzieniem. W Austrii podaje się Germknoedla z sosem waniliowym (jak poniżej) albo zamiast sosu polewa się kluskę roztopionym masłem.

Germknoedel na wysokości ok 3000m.
Oryginalny austriacki Germknoedel z masłem.

Składniki na kluski:

Ciasto:
– drożdże – 40gr
– mąka – 600gr (+do podsypywania)
– jajka – 2szt
– masło – 50gr
– mleko – 1 szklanka (duża)
– cukier – 2 łyżki
– sól – łyżeczka

– powidła śliwkowe
– mak (gotowy do spożycia)
– cukier puder

Polewa:
– cukier wanilinowy – 2 opakowania
– aromat wanilinowy
(powyższe można zastąpić laską wanilii z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego)
– mleko – 1 szklanka
– żółtka – 4 szt
– cukier – 3/4 szklanki
– śmietanka słodka – ok 1 szklanki

Germknoedel wykonanie:

1. Do miski wlewamy podgrzane, ale nie gorące mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut.

2. W rondelku roztapiamy masło, a potem studzimy.

3.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników ciasta, tj. mąkę, jajka, roztopione masło i nieco soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie przykrywamy je i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40min.

4. Wyrabiamy jeszcze raz krótko ciasto i dzielimy na części (ok. 8).

5. Z każdej części formujemy kulę, a następnie robimy w niej dziurę do której nakładamy powideł śliwkowych. Następnie boki zalepiamy, tak aby powidła zostały w środku. Dajemy kluskom odpocząć jeszcze przez 10 min pod przykryciem.

6. W tym czasie zaczynamy robić sos. Podgrzewamy mleko z cukrem wanilinowym przez kilka minut. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie do żółtek wlewamy powoli mleko cały czas mieszając, dodajemy aromat i stawiamy na niewielkim ogniu aby sos zgęstniał.

7. Kluski gotujemy na parze około 20min (w zależności od wielkości).

8. Kiedy sos już odparuje i zrobi się gęsty dodajemy śmietankę.

9. Gotowe kluski polewamy sosem, posypujemy makiem i cukrem pudrem.

austriackie specjały

germknoedel

germknoedel

germknoedel

germknoedel

germknoedel

germknoedel

germknoedel

germknoedel

bigo_dorota

Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • germknodel
  • germknoedel
  • kluski na parze
  • kuchnia austriacka
  • na słodko
  • obiad na słodko
Poprzedni wpis
  • Sport i zdrowie

Alergia

  • SuperStyler
  • 9 maja 2013
Zobacz
Następny wpis
  • Kuchnia

Sałatka z botwinki i szparagów

  • SuperStyler
  • 20 maja 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz