Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku. Zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Dodatek bakalii powoduje, że galantyna drobiowa ma świetny, nieco słodkawy posmak. Jest idealna na Wielkanoc, jako główny aktor w mięsno – jajecznej uczcie.
To świetny pomysł na stworzenie urozmaiconego dania. Galantyna z kurczaka – przekąska na zimno czy w wersji na ciepło, sprawdzi się jako przepyszne małe co nieco na wielkanocnym stole.
Galantyna – przepis na podanie wytrawnego dania z odrobiną słodyczy
Do przyrządzenie galantyny potrzebne będą:
– kurczak 1500 gr
– wątróbki 150gr
– tłusty boczek 250gr
– inne mięso (np. indyk, cielęcina, wieprzowina) 300gr
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 3 łyżki
– czosnek 2 ząbki
– cebula 1 sztuka
– rodzynki 50 gr
– morele suszone 50gr
– żurawina 50gr
– jajko
– bułka tarta 100gr
– słodka papryka
– tymianek
– sól i pieprz
Galantyna drobiowa pieczona – przygotowanie
(180 minut)
1. Kurczaka luzujemy oraz nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Na patelni przesmażamy boczek oraz mięso i czosnek.
3. Na oleju Kujawskim smażymy wątróbkę z cebulką, następnie solimy na sam koniec.
4. Podsmażone mięso z boczkiem i wątróbkę z cebulką mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach.
5. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, morele kroimy i razem z żurawiną dodajemy do masy mięsnej, następnie doprawiamy.
6. Dodajemy jajko i połowę bułki, mieszamy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę, tak aby masa sama spadała z łyżki.
7. Kurczaka rozkładamy na desce, tam, gdzie widoczna jest tylko skóra można położyć mięso delikatnie odcięte z piersi.
8. Do kurczaka nakładamy farsz i zwijamy w rulon, który zawijamy w folię aluminiową posmarowaną olejem Kujawskim. Pieczemy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, pamiętajmy, że po odchyleniu folii skórka powinna być przypieczona.
9. Podajemy na zimno pokrojoną w plastry.
Efekt końcowy jest wyśmienity. Galantyna z kurczaka w postaci pieczonej rolady drobiowej jest wartą uwagi opcją na stół wielkanocny. Nietuzinkowe połączenie konkretnego smaku ze słodkimi doznaniami, pozwoli Twoim bliskim długo się rozkoszować wyjątkowo apetycznym daniem.
Inne pomysły na mięso drobiowe – przepisy oraz instrukcje znajdziecie również na naszym blogu SuperStyler! Zaglądaj do nas koniecznie w poszukiwaniu mięsnych inspiracji!
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.