Lubicie pieczarki? Ich zaletą jest to, że można z nich zrobić wszystko – zupę, sos czy nadzienie. Dzisiaj prezentuję pieczarki w nieco bardziej ekstrawaganckiej odsłonie – nie tuzinkowej potrawy z pieczarek. Przedstawiam Wam pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami z dodatkiem ostrej czerwonej cebulki. Jest to przystawka lub przekąska jak kto woli. Choć muszę przyznać, że po ich przyrządzeniu wciągnęłam 4 z nich i czułam się mocno najedzona – piąty kapelusz zjadłam z łakomstwa. Przepis na pieczarki faszerowane serem jest super szybki i prosty do zrobienia. Idealny w sytuacji, gdy okazuje się, że popołudniu wpadają do nas znajomi, nie mamy czasu na przyrządzanie wymyślnych przekąsek, a chcielibyśmy zaskoczyć ich podniebienia. Zobaczcie więc co można zrobić za sprawą pieczarek i sera. 😉
Pomysł na przyrządzenie pieczarek nadziewanych
Składniki na potrawę z pieczarek:
– 8 pieczarek (im większe tym lepiej)
– mała cebula czerwona lub pół średniej
– twardy ser pleśniowy (lazur, rokpol)
– kilkanaście orzechów włoskich (8 do przystrojenia i 10-15 do farszu)
– serek śniadaniowy typu bieluch (ok. 2 łyżki)
– sól, pieprz, chili, tymianek
Przygotowanie pieczarek faszerowanych:
0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
1. Pieczarki obieramy i wyciągamy z nich nóżki.
2. Nóżki z pieczarek, i cebulę kroimy na drobne kawałki, orzechy siekamy (dobrym patentem jest użycie siekaczki do ziół), ser kruszymy.
3. Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę i pieczarki i odparowujemy wodę. W czasie smażenia dodajemy pieprz.
4. Mieszamy cebulę z pieczarkami, ser, orzechy oraz serek. Serek dodajemy, aż farsz będzie miał zadowalającą konsystencję – powinien być dość gęsty. Jeśli ser pleśniowy jest mało słony możemy dodać nieco soli. Dodajemy też tymianek.
5. Kapelusze faszerujemy przygotowaną masą.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy nieco oleju (możemy też nieco posolić) i układamy nafaszerowane kapelusze.
7. Na zakończenie wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min. Pieczarki są gotowe gdy zbrązowieją i puszczą wodę.
Tak o to mamy przepis na danie z pieczarkami! Smacznego!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
bardzo ciekawy przepis, ostatnio widziałam na fejsie na fanpejdżu moja
nowa figura konkurs na przepisy, może powinnaś go dodać,użytkownicy
lajkują a do wygrania są ciekawe sprzęty kuchenne, twoi czytelnicy, w tym ja :), na pewno ci pomogą 🙂