Wstyd się przyznać, ale rok temu, na naszej pierwszej Wigilii we trójkę barszcz wigilijny był u nas z torebki. W ferworze przygotowań ani ja, ani Janek nie pomyśleliśmy o tym, jakże ważnym elemencie Wigilii. W tym roku już od miesiąca w kalendarzu mam wklejoną kartkę z napisem: „nie zapomnij o barszczu”.
Mój sposób na pyszny barszcz
Janek ciągle wspomina przepis na barszcz wigilijny swojej babci, dlatego postanowiłam przetestować przygotowanie barszczu przed świąteczną premierą. A musicie wiedzieć, że poprzeczkę mam postawioną wysoko, bo jego babcia była mistrzynią jeśli chodzi o barszcz wigilijny. Jan opowiadał, że był on odpowiednio kwaśny, mocno grzybowy i czosnkowy, delikatnie słodki i odpowiednio ostry. Bez wątpienia musiał być on fantastyczny. W związku z tym mając te informacje zabrałam się za przygotowania – stworzenia barszczu wigilijnego, który będzie jednocześnie zrobiony na szybko, ale też bardzo smaczny i syty. Oto mój patent na pyszny barszcz na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki do barszczu czerwonego:
Włoszczyzna na wywar warzywny
Dwa ząbki czosnku
30 gram suszonych grzybów
250 ml koncentratu barszczu czerwonego Krakus
Ziele angielskie
Sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 listki laurowe
Majeranek
Sól i pieprz
Przygotowanie barszczu wigilijnego na szybko:
Gotujemy wywar warzywny według własnych upodobań. W oddzielnym garnku gotujemy 200 ml wody i wrzucamy do niej dwa zgniecione ząbki czosnku oraz suszone grzyby. Całość gotujemy 30 minut. Tak przygotowany wywar z grzybów wlewamy do wywaru warzywnego. Do całości dolewamy koncentrat barszczu czerwonego. Ten od Krakusa jest moim faworytem. Nie zawiera konserwantów i ma bardzo bogaty smak – wyrazisty i zdecydowany, a jednocześnie delikatny i aksamitny. Podgrzewamy całość uważając, by barszcz nie zaczął wrzeć. Na koniec dodajemy majeranek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze co najmniej pół godziny.
U nas barszcz podajemy z krokietami mojej mamy, która zawsze na początku grudnia dostarcza mi świąteczną wałówkę. Dwa razy próbowałam odtworzyć smak jej krokietów z kapustą i grzybami. Niestety nieskutecznie. Dlatego swoje siły skoncentrowałam w tym roku na barszczu, w sam raz na Święta Bożego Narodzenia.
A tu przepis na krokiety do barszczu mojej mamy:
Składniki na naleśniki:
0,5 kg mąki
3 jajka
szczypta soli
400 ml wody gazowanej
120 ml mleka
Przygotowanie:
Składniki łączymy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na oleju rzepakowym.
Składniki na farsz do krokietów z kapustą i grzybami:
0,5kg kapusty kiszonej
20 dag grzybów suszonych
trzy cebule szalotki
pieprz
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Następnie przekładamy na sito, żeby obciekł z niej nadmiar wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby dobrze dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnego dnia odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki nadziewamy farszem do krokietów z kapustą i grzybami oraz podsmażamy przed samym podaniem.
Na zakończenie tak oto otrzymujecie przepyszne przepisy na krokiety i barszcz wigilijny, który będziecie mogli z pełną satysfakcją zaserwować swoim gościom i najbliższej rodzinie.
Wiem, że to chemia itd, ale muszę powiedzieć, że jak serio nie ma czasu na robienie barszczu wigilijnego od podstaw, to Koncentrat Krakusa robi robotę! Sorry, nic nie poradzę, ale serio bardzo mi smakuję! Podpisuję się pod Waszym przepisem, bo jak nie mam czasu, to robie bardzo podobnie i zupa wychodzi bardzo smaczna i esencjonalna. W tym roku robie pierwszy raz w życiu sakwas buraczany, także trzymajcie kciuki 😉 a jak soe nie uda do z pomocą wjedzie krakus 😀
Uwielbiam krokiety <3
Barszcz kocham! Ale że z grzybami? Szok… To musi być pyszne 🙂
Marta z całym szacunkiem… nie przemawia do mnie barszcz z butelki?? Co to za barszcz który nie ma w sobie prawdziwego buraka??
Ale zjadła bym… może jakaś porcja się ostala?!