SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
barszcz wigilijny
  • Kuchnia

Ekspresowy barszcz wigilijny

  • Marta
  • 20 grudnia 2016
  • 5 komentarzy
  • 3 minut czytania
1

Wstyd się przyznać, ale rok temu, na naszej pierwszej Wigilii we trójkę barszcz wigilijny był u nas z torebki. W ferworze przygotowań ani ja, ani Janek nie pomyśleliśmy o tym, jakże ważnym elemencie Wigilii. W tym roku już od miesiąca w kalendarzu mam wklejoną kartkę z napisem: „nie zapomnij o barszczu”.

Mój sposób na pyszny barszcz

Janek ciągle wspomina przepis na barszcz wigilijny swojej babci, dlatego postanowiłam przetestować przygotowanie barszczu przed świąteczną premierą. A musicie wiedzieć, że poprzeczkę mam postawioną wysoko, bo jego babcia była mistrzynią jeśli chodzi o barszcz wigilijny. Jan opowiadał, że był on odpowiednio kwaśny, mocno grzybowy i czosnkowy, delikatnie słodki i odpowiednio ostry. Bez wątpienia musiał być on fantastyczny. W związku z tym mając te informacje zabrałam się za przygotowania – stworzenia barszczu wigilijnego, który będzie jednocześnie zrobiony na szybko, ale też bardzo smaczny i syty. Oto mój patent na pyszny barszcz na Święta Bożego Narodzenia.

składniki

Składniki do barszczu czerwonego:

Włoszczyzna na wywar warzywny

Dwa ząbki czosnku

30 gram suszonych grzybów

250 ml koncentratu barszczu czerwonego Krakus

Ziele angielskie

Sok z jednej cytryny

1 łyżka cukru

2 listki laurowe

Majeranek

Sól i pieprz

barszcz wigilijny

Przygotowanie barszczu wigilijnego na szybko:

Gotujemy wywar warzywny według własnych upodobań. W oddzielnym garnku gotujemy 200 ml wody i wrzucamy do niej dwa zgniecione ząbki czosnku oraz suszone grzyby. Całość gotujemy 30 minut. Tak przygotowany wywar z grzybów wlewamy do wywaru warzywnego. Do całości dolewamy koncentrat barszczu czerwonego. Ten od Krakusa jest moim faworytem. Nie zawiera konserwantów i ma bardzo bogaty smak – wyrazisty i zdecydowany, a jednocześnie delikatny i aksamitny. Podgrzewamy całość uważając, by barszcz nie zaczął wrzeć. Na koniec dodajemy majeranek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze co najmniej pół godziny.

barszcz wigilijny

U nas barszcz podajemy z krokietami mojej mamy, która zawsze na początku grudnia dostarcza mi świąteczną wałówkę. Dwa razy próbowałam odtworzyć smak jej krokietów z kapustą i grzybami. Niestety nieskutecznie. Dlatego swoje siły skoncentrowałam w tym roku na barszczu, w sam raz na Święta Bożego Narodzenia.

A tu przepis na krokiety do barszczu mojej mamy:

Składniki na naleśniki:

0,5 kg mąki

3 jajka

szczypta soli

400 ml wody gazowanej

120 ml mleka

Przygotowanie:

Składniki łączymy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na oleju rzepakowym.

 

Składniki na farsz do krokietów z kapustą i grzybami:

0,5kg kapusty kiszonej

20 dag grzybów suszonych

trzy cebule szalotki

pieprz

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Następnie przekładamy na sito, żeby obciekł z niej nadmiar wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby dobrze dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnego dnia odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki nadziewamy farszem do krokietów z kapustą i grzybami oraz podsmażamy przed samym podaniem.

Na zakończenie tak oto otrzymujecie przepyszne przepisy na krokiety i barszcz wigilijny, który będziecie mogli z pełną satysfakcją zaserwować swoim gościom i najbliższej rodzinie.

krokiety

Share
Marta

Kocham modę i kolor – zresztą z wzajemnością! Nic, co kobiece, nie jest mi obce. Poruszam różnoraką tematykę – począwszy od kosmetyków, przez modę i trendy, a skończywszy na tematach „większego kalibru”, jak chociażby psychologia, czy parenting. Moim konikiem są włosy. Uwielbiam je czesać, stylizować, upinać i wiązać na nich chusty. Jestem mamą dwójki chłopców – Mieczysława i Zygmunta, szaleńczo zakochana w Janku a z wykształcenia? Studiowałam seksuologię sądową i kliniczną. Jeśli coś robię, to na 100%. Gdybym miała opisać się w kilku słowach? Kreatywna, artystyczna dusza, która jednak nie traci kontaktu z ziemią 😊. Na co stawiam przy prowadzeniu bloga? Na wiarygodność i autentyczność - bez tego nie wyobrażam sobie pisania dla Was. A! I gdybyście szukali – jestem rocznik ’85 😊.

Tagi
  • barszcz na wigilię
  • barszcz wigilijny
  • krokiet do barszczu
  • krokiet z kapustą i grzybami
  • przepisy na Wigilię
  • przepisy wigilijne
Poprzedni wpis
przepisy na indyka
  • Kuchnia

O kurczaki! Co ja postawię na świątecznym stole?

  • Marta
  • 19 grudnia 2016
Zobacz
Następny wpis
przedwczesny poród
  • Dziecko

zaSZYBKA historia porodu cz.1

  • Marta
  • 21 grudnia 2016
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna Królak
Justyna Królak
5 lat temu

Wiem, że to chemia itd, ale muszę powiedzieć, że jak serio nie ma czasu na robienie barszczu wigilijnego od podstaw, to Koncentrat Krakusa robi robotę! Sorry, nic nie poradzę, ale serio bardzo mi smakuję! Podpisuję się pod Waszym przepisem, bo jak nie mam czasu, to robie bardzo podobnie i zupa wychodzi bardzo smaczna i esencjonalna. W tym roku robie pierwszy raz w życiu sakwas buraczany, także trzymajcie kciuki 😉 a jak soe nie uda do z pomocą wjedzie krakus 😀

0
Odpowiedz
Zabiegana Mama
Zabiegana Mama
5 lat temu

Uwielbiam krokiety <3

0
Odpowiedz
Mama w biegu pl
Mama w biegu pl
5 lat temu

Barszcz kocham! Ale że z grzybami? Szok… To musi być pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Weronika Bętkowska
Weronika Bętkowska
5 lat temu

Marta z całym szacunkiem… nie przemawia do mnie barszcz z butelki?? Co to za barszcz który nie ma w sobie prawdziwego buraka??

0
Odpowiedz
salus salus
salus salus
5 lat temu

Ale zjadła bym… może jakaś porcja się ostala?!

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz