Czym byłoby mięsiwo bez sosów? Są wisienką na torcie ujmując sprawę kulinarnie. Jeśli macie ochotę na domowe sosy do mięs ten wpis jest właśnie dla Was. Znajdziecie zarówno propozycje w postaci chrzanu na Wielkanoc, czy sosy do mięsa, takie jak majonez czy pikantny sos cebulowy. Własnoręcznie przygotowane sosy na pewno zostaną docenione przez domowników, a są świetną propozycją na święta czy uroczyste obiady i kolacje. Oto propozycje domowych sosy do mięs.
Przepisy na: chrzan domowej roboty, majonez i sos cebulowy
Majonez
Aby zrobić własny majonez potrzebujesz:
– żółtka – 2 szt
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 500ml
– musztarda Dijon – 2 łyżeczki
– sok z cytryny – 1-2 łyżeczki
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do miski wkładamy żółtka, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dodajemy olej po kropli cały czas mieszając.
3. Na koniec dodajemy sok z cytryny – majonez nieco się rozrzedzi.
Przepis na przygotowanie chrzanu na Wielkanoc
Składniki, które potrzebujesz do chrzanu:
– korzeń chrzanu – 250gr
– pół jabłka
– śmietana 18% – 1-3 łyżki
– sok z cytryny – 2-3 łyżki
– cukier do smaku
Przygotowanie chrzanu własnej roboty:
1. Korzeń chrzanu oraz obrane jabłko ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Dodajemy śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości, następnie sok z cytryny i cukier do smaku.
Pikantny sos cebulowy
Składniki potrzebne do cebulowego sosu:
– cebula – 4 szt
– cukier brązowy – 3 łyżki
– ocet – 2 łyżeczki
– woda
– sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na pióra, podsmażamy.
2. Posypujemy cukrem i mieszamy aż cukier się skarmelizuje.
3. Dolewamy wody do wysokości cebuli, dodajemy przyprawy.
4. Wszystko blendujemy i odparowujemy sos w razie potrzeby.
Zaproponowane przeze mnie sosy do mies stanowić będą idealne uzupełnienie do dań, szczególnie przy takiej okazji jaką jest Wielkanoc. Przedstawione propozycje mają być dla Was inspiracją i można je komponować w dowolny sposób. Dzięki temu możecie uzyskać przepis na chrzan ostry, przepis na chrzan tarty na Wielkanoc, a przede wszystkim przepis na chrzan własnej roboty, bo nic innego nie smakuje lepiej jak nasze własne osiągnięcia kulinarne 🙂
To zaledwie kilka podstawowych pomysłów na dodatki do dań mięsnych. Sosy do mięsa mogą być rozbudowane o szereg innych składników, wszystko wedle gustów smakowych waszych bliskich.
Warto gotować kreatywnie i tworzyć nowe dla was przepisy. Sięgaj po inne ciekawe pomysły, które znajdziesz w poprzednich wpisach
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.