Ostatnio oszaleliśmy na punkcie grillowania. Były już steki wołowe i ryby. Wszystko to pyszne i zdrowe. Jednak nie samym mięsem żyje człowiek. Jako że jestem domorosłą mistrzynią dodatków na grilla, przygotowałam dla Was moje dwa popisowe przepisy: sos chrzanowy na zimno, który idealnie sprawdzi się jako farsz do ziemniaczków oraz pikantną salsę z ogórków konserwowych. Jeśli zastanawiacie się, jakie dodatki do grilla wypróbować w tym sezonie, to zachęcam Was do skorzystania z moich przepisów!
Za każdym razem, kiedy odwiedzam moją mamę podbieram jej ze spiżarni kilka słoików z grzybkami, papryką i ogórkami w miodzie. Później, przy spotkaniach „na grillu”, wyciągam swoje słoikowe asy z rękawa. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy, chrzan, musztardę czy keczup. Już w dzieciństwie chętniej zjadałam sosy z pieczywem czy domowe pikle niż mięsiwo z grilla.
Sos chrzanowy na zimno
Do jego przygotowania będziecie potrzebować:
– 150 gram twarogu
– trzy łyżeczki chrzanu Krakus (wybieram go ze względu na kremową konsystencję i wyczuwalne wiórki chrzanowe – dzięki temu Wasz dodatek do grilla zyska niepowtarzalny smak)
– sok z połowy cytryny
– świeży koperek
– trzy łyżki śmietany 12%
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i gotowe!. Ten smak… jest bezkonkurencyjny!
Pikantna salsa z ogórków konserwowych
Do jej przygotowania będziecie potrzebować:
5 chrupiących ogórków konserwowych Krakus
1/2 ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
dwie łyżki oliwy
jeden pomidor (najlepszy będzie bawole serce)
garść świeżej bazylii
Wszystkie składniki na nasz dodatek do grilla kroimy w drobną kosteczkę. Ta czynność wymaga precyzji i cierpliwości, ale uwierzcie mi – dla finalnego efektu – warto!
Moje popisowe przepisy są banalnie proste w przygotowaniu.
Jednak ważne są produkty, które do nich wykorzystamy. Jeśli chcecie uzupełnić Wasze dodatki do grilla, to doskonale sprawdzą się dobre ogórki i wyrazisty chrzan – także jako niezależne dodatki, bo dobre produkty obronią się smakiem same! Dzięki takiemu połączeniu, jak co roku, wszyscy zachwycą się moją propozycją dodatków do grilla!
Jeśli tak samo, jak ja, zastanawiacie się, jakie dodatki na grilla warto samemu wypróbować w domu, to koniecznie przeczytajcie moje inne wpisy, z których możecie dowiedzieć się między innymi, jakich dodatków mięs ze spiżarni możecie użyć, wykonawszy je wspólnie z rodziną. Polecam szczególnie rodzicom niejadków! Z doświadczenia wiem, że dodatki do grilla, jak i do innych – również codziennych – potraw, to coś, co może przekonać Waszą pociechę do poznania nowych smaków.
Pikantna salsa z ogórków to coś dla mnie 🙂
pyszna jest!
Uuuuwielbiam takie proste pyszności! Na pewno wypróbuję! A od mamy też zawsze przeróżne słoiczkowe smakowitości przywożę. Najbardziej lubię jej przecier szczawiowy z dzikiego szczawiu rwanego na łąkach. Ile ona się tego szczawiu musi nazrywać… A zupa potem jaka pyszna!