To, że restauracje serwujące włoskie dania w Polsce są najchętniej przez nas odwiedzane nie jest żadną tajemnicą. To właśnie restauracji z włoskim menu jest u nas najwięcej. Crostini to jedna z najpopularniejszych przekąsek tej kuchni. Crostini są zwykle przyrządzane z użyciem ciabat i często podawane z winem. Są to małe grillowane lub tostowane kanapeczki z przeróżnymi dodatkami, warzywami, mięsem lub serem.
Polskie sery, warzywa i wędliny jakością wcale nie odbiegają od tych włoskich. Postanowiłem wam to udowodnić i właśnie na ich podstawie przygotuję ciekawą przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako kolacja przy winie, lunch lub poczęstunek na przyjęciu.
Stworzyłem trzy wersje: coś dla fanów sera, miłośników wędlin oraz amatorów warzyw. Podstawą jest grillowana ciabata, w domu można ja przygotować na
wiele sposobów: w tosterze, w piekarniku lub na rozgrzanej suchej patelni teflonowej.
Crostini ze smażonym serem narwiańskim
Składniki:
-ser narwiański
-jabłko
-naturalny sok jabłkowy
-tymianek
-miód różany
-rucola
-czosnek
-pieprz
Przygotowanie:
Jabłko kroimy w drobna kosteczkę, w małym rondlu podgrzewamy pół szklanki soku jabłkowego, dorzucamy pokrojone jabłko, pół ząbka drobno posiekanego czosnku, szczyptę tymianku i szczyptę soli. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Następnie zestawiamy z palnika i dodajemy pół łyżeczki miodu różanego i dokładnie łączymy. W czasie kiedy czekamy aż płyn w garnku całkowicie odparuje, na rozgrzanej suchej patelni grillowej lub zwykłej teflonowej smażymy gruby plaster sera narwiańskiego tak, aby równomiernie przyrumienił się z dwóch stron. Na wcześniej przygotowaną grzankę nakładamy plaster sera a na ser jabłka. Całość posypujemy drobno posiekaną rukolą.
Crostini z salsą z marynowanych zielonych i świeżych czerwonych pomidorów
Składniki:
-marynowane zielone pomidory
-pomidor
-czosnek
-suszona lub świeża ostra papryczka
-bazylia
-oliwa
-sól
Przygotowanie:
Marynowane, zielone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, pomidora obieramy ze skóry, zanurzając go na chwilę we wrzątku. Kroimy na
cztery części, usuwamy ze środka miąższ oraz pestki i również kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku i kilka liści świeżej bazylii
drobno siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy i doprawiamy szczyptą soli, oliwą i wedle uznania płatkami chilli. Doprawioną salsę nakładamy na grzankę i dekorujemy liściem bazylii.
Crostini z długo dojrzewającą, wędzoną w zimnym dymie szynką
Składniki:
-szynka
-gruszka
-naturalny sok jabłkowy
-miód różany
Przygotowanie:
Dwa plastry szynki smażymy z odrobiną tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni tak, aby lekko się zrumieniły. Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół i siekamy w drobne talarki. Tak przygotowaną gruszkę razem z wcześniej przygotowaną szynką dusimy na wolnym ogniu w 100 ml. soku jabłkowego z dodatkiem odrobiny miodu różanego. Podobnie jak w przypadku jabłek czekamy, aż płyn całkowicie odparuje. Na grzankę nakładamy najpierw szynkę a następnie gruszki.
Dziękujemy Panu Wojciechowi Zielińskiemu, właścicielowi Willi Borówka w Milanówku za udostępnienie restauracji do zdjęć.
Smacznego! Armin Koblak
Armin Koblak – z wykształcenia i z zamiłowania jest kucharzem, uwielbia gotować, eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Mnóstwo przyjemności sprawiają mu podróże. Odkąd pamięta jego życie kręci się wokół jedzenia. Już w wieku młodzieńczym eksperymentował w kuchni (z różnym skutkiem:)). Później szkoła gastronomiczna, następnie praca w zawodzie. Znudzony ogólnodostępną ofertą, często bezwartościowych i nijakich produktów spożywczych, dużych koncernów z ogromnym budżetem na marketing postanowił dotrzeć do ludzi, którzy w produkcję wędlin, serów, przetworów, pieczywa innych wyrobów, wkładają całe swoje serce i pasję, a z różnych powodów ciężka praca i zaangażowanie nie ma przełożenia na sukces i satysfakcję z ich starań. Tak powstało poprosie.pl gdzie możecie zamówić produkty wykorzystane w tym przepisie.
[ad name=”Pozioma responsywna”]