SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
  • Kuchnia

Crostini po polsku: smaki Podlasia

  • SuperStyler
  • 1 października 2014
  • No comments
  • 3 minut czytania
0

To, że restauracje serwujące włoskie dania w Polsce są najchętniej przez nas odwiedzane nie jest żadną tajemnicą. To właśnie restauracji z włoskim menu jest u nas najwięcej. Crostini to jedna z najpopularniejszych przekąsek tej kuchni. Crostini są zwykle przyrządzane z użyciem ciabat i często podawane z winem. Są to małe grillowane lub tostowane kanapeczki z przeróżnymi dodatkami, warzywami, mięsem lub serem.

Polskie sery, warzywa i wędliny jakością wcale nie odbiegają od tych włoskich. Postanowiłem wam to udowodnić i właśnie na ich podstawie przygotuję ciekawą przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako kolacja przy winie, lunch lub poczęstunek na przyjęciu.

Stworzyłem trzy wersje: coś dla fanów sera, miłośników wędlin oraz amatorów warzyw. Podstawą jest grillowana ciabata, w domu można ja przygotować na
wiele sposobów: w tosterze, w piekarniku lub na rozgrzanej suchej patelni teflonowej.

crostini-przepis-smaki-podlasia-superstyler-11

Crostini ze smażonym serem narwiańskim

Składniki:

-ser narwiański

-jabłko

-naturalny sok jabłkowy

-tymianek

-miód różany

-rucola

-czosnek

-pieprz

Przygotowanie:

Jabłko kroimy w drobna kosteczkę, w małym rondlu podgrzewamy pół szklanki soku jabłkowego, dorzucamy pokrojone jabłko, pół ząbka drobno posiekanego czosnku, szczyptę tymianku i szczyptę soli. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Następnie zestawiamy z palnika i dodajemy pół łyżeczki miodu różanego i dokładnie łączymy. W czasie kiedy czekamy aż płyn w garnku całkowicie odparuje, na rozgrzanej suchej patelni grillowej lub zwykłej teflonowej smażymy gruby plaster sera narwiańskiego tak, aby równomiernie przyrumienił się z dwóch stron. Na wcześniej przygotowaną grzankę nakładamy plaster sera a na ser jabłka. Całość posypujemy drobno posiekaną rukolą.

crostini-przepis-smaki-podlasia-superstyler-7

Crostini z salsą z marynowanych zielonych i świeżych czerwonych pomidorów

Składniki:

-marynowane zielone pomidory

-pomidor

-czosnek

-suszona lub świeża ostra papryczka

-bazylia

-oliwa

-sól

Przygotowanie:

Marynowane, zielone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, pomidora obieramy ze skóry, zanurzając go na chwilę we wrzątku. Kroimy na
cztery części, usuwamy ze środka miąższ oraz pestki i również kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku i kilka liści świeżej bazylii
drobno siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy i doprawiamy szczyptą soli, oliwą i wedle uznania płatkami chilli. Doprawioną salsę nakładamy na grzankę i dekorujemy liściem bazylii.

crostini-przepis-smaki-podlasia-superstyler-12

Crostini z długo dojrzewającą, wędzoną w zimnym dymie szynką

Składniki:

-szynka

-gruszka

-naturalny sok jabłkowy

-miód różany

Przygotowanie:

Dwa plastry szynki smażymy z odrobiną tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni tak, aby lekko się zrumieniły. Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół i siekamy w drobne talarki. Tak przygotowaną gruszkę razem z wcześniej przygotowaną szynką dusimy na wolnym ogniu w 100 ml. soku jabłkowego z dodatkiem odrobiny miodu różanego. Podobnie jak w przypadku jabłek czekamy, aż płyn całkowicie odparuje. Na grzankę nakładamy najpierw szynkę a następnie gruszki.

Dziękujemy Panu Wojciechowi Zielińskiemu, właścicielowi Willi Borówka w Milanówku za udostępnienie restauracji do zdjęć.

crostini

crostini

smaki podlasia

składniki

smaki podlasia

crostini-przepis-smaki-podlasia-superstyler-8

crostini

crostini

smaki podlasia

smaki podlasia

smaki podlasia

 

 

Smacznego! Armin Koblak

Armin Koblak – z wykształcenia i z zamiłowania jest kucharzem, uwielbia gotować, eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Mnóstwo przyjemności sprawiają mu podróże. Odkąd pamięta jego życie kręci się wokół jedzenia. Już w wieku młodzieńczym eksperymentował w kuchni (z różnym skutkiem:)). Później szkoła gastronomiczna, następnie praca w zawodzie. Znudzony ogólnodostępną ofertą, często bezwartościowych i nijakich produktów spożywczych, dużych koncernów z ogromnym budżetem na marketing postanowił dotrzeć do ludzi, którzy w produkcję wędlin, serów, przetworów, pieczywa innych wyrobów, wkładają całe swoje serce i pasję, a z różnych powodów ciężka praca i zaangażowanie nie ma przełożenia na sukces i satysfakcję z ich starań. Tak powstało poprosie.pl gdzie możecie zamówić produkty wykorzystane w tym przepisie.




Share
SuperStyler

Tagi
  • crostini
  • crostini przepis
  • kuchnia
  • kuchnia włoska
  • Podlasie
  • przepis
  • przystawka
  • przystawki
  • ser narwiański
  • Włochy
Poprzedni wpis
warkocz dobierany
  • Uroda

Marta Plecie: warkocz dobierany czyli warkocz francuski

  • Marta
  • 30 września 2014
Zobacz
Następny wpis
  • Uroda

Marta Plecie: dobieraniec odwrócony czyli warkocz holenderski

  • Marta
  • 2 października 2014
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz