SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks
  • Kuchnia

Ciasto z jabłkami i figami – bez wyrabiania!

  • SuperStyler
  • 14 października 2013
  • Jeden komentarz
  • 3 minut czytania
0

Jesienne wieczory to czas, gdy lubimy usiąść przy rozgrzewającej herbacie – na przykład z cytryną i kardamonem. A już najlepiej, gdy herbacie towarzyszy kawałek słodkiego ciasta. Co powiecie na ciasto z jabłkami i figami? W książce kucharskiej, która przyleciała do mnie ostatnio ze Szkocji znalazłam idealny przepis na “Fruity Apple Tea Bread”. Nieco dostosowałam go do własnego gustu i tym oto przepisem dziś się z Wami podzielę. Ciasto – czy też chlebek owocowy jak wolą Szkoci – jest idealny dla osób, które nie lubią i nie mają cierpliwości do wyrabiania ciasta. Do wykonania tego przepisu potrzebna tylko miska i łyżka – nie trzeba nic ugniatać, wygniatać, wyrabiać. Autorzy książki proponują zajadać ten wypiek z masłem, ja jednak zostałam przy wersji saute.

Do dzieła więc!

 SuperStyler_ciasto_do_herbaty (16 of 21)

Ciasto możecie przygotować w różnych wersjach – jabłka muszą być, ale figi śmiało możecie zamienić na rodzynki, morele czy inne suszone owoce lub orzechy.

Składniki:

– masło – 125g (nieco ponad połowa kostki)

– brązowy cukier – 125g (3/4 szklanki)

– suszone figi – ok 300gr

– sok jabłkowy – 150ml (3/4 szklanki)

– jabłka – 2 szt

– jajka – 2 szt

– mąka – 275gr

– kopiata łyżeczka cynamonu

– kopiata łyżeczka imbiru

– płaska łyżeczka kardamonu

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– sok z cytryny

– kilka łyżeczek brązowego cukru na lukier

Ciasto z jabłkami i figami. Przygotowanie:

0. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

1. Do rondelka wrzucamy masło, cukier, sok jabłkowy i figi. Podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.

2. Jedno jabłko kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok. Drugie jabłko obieramy i kroimy w kostkę.

3. Jabłko pokrojone w kostkę, jajka, cynamon, kardamon, imbir i sodę mieszamy w misce.

4. Następnie do miski przesiewamy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą.

5. Do jabłek z mąką wlewamy powoli masło z cukrem, sokiem i figami, a następnie dokładnie mieszamy.

6. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.

7. Do foremki wlewamy masę, a na górze układamy wcześniej pokrojone w plasterki jabłka.

8. Foremkę przykrywamy folią aluminową, aby jabłka na górze się nie przypaliły.

9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min z funkcją grzania na dolną płytę, a następnie jeszcze ok. 50min na termoobiegu. Najlepiej po godzinie pieczenia wsadzić patyk do szaszłyków w ciasto – jeśli patyczek wyciągniemy suchy oznacza to, że wypiek jest gotowy.

10. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. W tym czasie rozpuszczamy kilka łyżeczek cukru w wodzie i polewamy wierzch ciasta.

Voila!

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

ciasto z jabłkami,ciasto z jabłkami i figami,ciasto do herbaty,ciasto z owocami,ciasto bez wyrabiania,podwieczorek,deser,ciasto,wypiek,keks

gotowy wypiek

gotowy wypiek

gotowy wypiek

gotowy wypiek

gotowy wypiek

gotowy wypiek

gotowy wypiek

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • ciasto
  • ciasto bez wyrabiania
  • ciasto do herbaty
  • ciasto z jabłkami
  • ciasto z jabłkami i figami
  • ciasto z owocami
  • deser
  • keks
  • podwieczorek
  • wypiek
Poprzedni wpis
  • Kuchnia

Krem z dyni w trzech odsłonach

  • SuperStyler
  • 6 października 2013
Zobacz
Następny wpis
deser bananowy,likier pomarańczowy,prosty deser,deser z bananami,deser z lodami,sos bananowy, Cointreau,deser z Cointreau,deser pomarańczowy,deser z pomarańczami,deser bananowo-pomarańczowy,deser z alkoholem, deser alkoholowy,desery z bananami,desery z pomarańczami,sos do lodów,deser z likierem pomarańczowym
  • Kuchnia

Deser bananowy z likierem pomarańczowym

  • Marta
  • 18 października 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
gin
gin
8 lat temu

Mniami 🙂 Uwielbiam takie chlebko-ciasta – idealne na jesienną słotę 🙂

0
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz