Jesienne wieczory to czas, gdy lubimy usiąść przy rozgrzewającej herbacie – na przykład z cytryną i kardamonem. A już najlepiej, gdy herbacie towarzyszy kawałek słodkiego ciasta. Co powiecie na ciasto z jabłkami i figami? W książce kucharskiej, która przyleciała do mnie ostatnio ze Szkocji znalazłam idealny przepis na “Fruity Apple Tea Bread”. Nieco dostosowałam go do własnego gustu i tym oto przepisem dziś się z Wami podzielę. Ciasto – czy też chlebek owocowy jak wolą Szkoci – jest idealny dla osób, które nie lubią i nie mają cierpliwości do wyrabiania ciasta. Do wykonania tego przepisu potrzebna tylko miska i łyżka – nie trzeba nic ugniatać, wygniatać, wyrabiać. Autorzy książki proponują zajadać ten wypiek z masłem, ja jednak zostałam przy wersji saute.
Do dzieła więc!
Ciasto możecie przygotować w różnych wersjach – jabłka muszą być, ale figi śmiało możecie zamienić na rodzynki, morele czy inne suszone owoce lub orzechy.
Składniki:
– masło – 125g (nieco ponad połowa kostki)
– brązowy cukier – 125g (3/4 szklanki)
– suszone figi – ok 300gr
– sok jabłkowy – 150ml (3/4 szklanki)
– jabłka – 2 szt
– jajka – 2 szt
– mąka – 275gr
– kopiata łyżeczka cynamonu
– kopiata łyżeczka imbiru
– płaska łyżeczka kardamonu
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– sok z cytryny
– kilka łyżeczek brązowego cukru na lukier
Ciasto z jabłkami i figami. Przygotowanie:
0. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
1. Do rondelka wrzucamy masło, cukier, sok jabłkowy i figi. Podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
2. Jedno jabłko kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok. Drugie jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
3. Jabłko pokrojone w kostkę, jajka, cynamon, kardamon, imbir i sodę mieszamy w misce.
4. Następnie do miski przesiewamy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Do jabłek z mąką wlewamy powoli masło z cukrem, sokiem i figami, a następnie dokładnie mieszamy.
6. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
7. Do foremki wlewamy masę, a na górze układamy wcześniej pokrojone w plasterki jabłka.
8. Foremkę przykrywamy folią aluminową, aby jabłka na górze się nie przypaliły.
9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min z funkcją grzania na dolną płytę, a następnie jeszcze ok. 50min na termoobiegu. Najlepiej po godzinie pieczenia wsadzić patyk do szaszłyków w ciasto – jeśli patyczek wyciągniemy suchy oznacza to, że wypiek jest gotowy.
10. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. W tym czasie rozpuszczamy kilka łyżeczek cukru w wodzie i polewamy wierzch ciasta.
Voila!
Dorota Bigo
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Mniami 🙂 Uwielbiam takie chlebko-ciasta – idealne na jesienną słotę 🙂