Ciastka świąteczne, na sylwestra i karnawał
Ciasteczka pieczone w piekarniku
Ciasto na ciasteczka przekładane można zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Jednak przed rozwałkowaniem należy jeszcze raz krótko je wyrobić.
Ciasteczka kruche przekładane
Składniki:
(ok 60 ciasteczek)
– mąka pszenna – 400g
– proszek do pieczenia – 15g
– cukier puder – 150g
– masło – 250g
– żółtka – 2szt
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Na górę dajemy masło i siekamy je nożem od razu mieszając z suchymi produktami (niedokładnie).
3. Na górze ciasta robimy dołek i dajemy tam żółtka. Mieszamy nożem, a następnie wyrabiamy jak najszybciej rękoma. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
4. Ciasto na kruche przekładane ciasteczka dzielimy na pół, jedną połowę rozwałkowujemy na grubość ok 4mm.
5. Wycinamy ciasteczka foremkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor (około 10-12min). Ciasteczka nieco urosną, a potem opadną.
6. Przekładamy nutellą i takie ciastka świąteczne chowamy przed dziećmi gdzieś wysoko.
Rogaliki orzechowe
Składniki:
(ok 100 ciasteczek)
– mąka – 300g
– zmielone orzechy włoskie – 100g
– cukier puder – 100g
– proszek do pieczenia – 15g
– masło – 200g
– białko – 1szt
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Na górę dajemy masło i siekamy je nożem niedokładnie mieszając z suchymi produktami.
3. Na górze ciasta robimy dołek i dajemy tam białko. Mieszamy nożem, a następnie wyrabiamy jak najszybciej rękoma. Formujemy duży wałek i wkładamy do lodówki na 2 godziny (można na całą noc).
4. Wałek kroimy na paski o grubości 2cm. Na wysypaną mąką stolnicę wyciągamy po jednym pasku i rozwałkowujemy go rękoma na wałeczek o średnicy ok 0,5cm.
5. Wałeczek tniemy na paseczki 4-5cm i każdy wyginamy w kształt podkówki.
6. Układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15min).
Ten przepis sprawdzi się zarówno na ciastka świąteczne bożonarodzeniowe czy ciasteczka na karnawałowe głównie dlatego, że nie potrzeba dużo czasu na ich przygotowanie!
Orzeszki
Składniki
(ok 60 ciasteczek)
– foremki na orzeszki
Ciasto:
– mąka – 250g
– cukier puder – 120g
– kakao – 1 łyżka
– margaryna – 120g
– jajko – 1 szt
Krem:
– masło – 200g
– żółtka – 3szt
– cukier puder – 200g
– mielone orzechy włoskie – 150g
– śmietana 18% – 1 szklanka
– mleko – około 1,5 szklanki
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao.
2. Na górę dajemy margarynę i siekamy ją nożem niedokładnie mieszając z suchymi produktami.
3. Na górze ciasta robimy dołek i dajemy tam jajko. Mieszamy nożem, a następnie wyrabiamy jak najszybciej rękoma.
4. Foremki – orzeszki wykładamy ciastem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Krem:
Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową w trakcie mieszania.
1. Zmielone orzechy wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy szklankę śmietany.
2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka po jednym ucierając.
4. Następnie do masy dodajemy małymi porcjami orzechy z mlekiem i śmietaną, cały czas ucierając.
5. Orzeszki wyciągamy z foremek, napełniamy kremem i składamy dwie połówki orzeszka.
To jeden z moich ulubionych przepisów na ciastka na Boże Narodzenie i nie tylko!
Księżyce tureckie
Składniki:
(ok 40 księżyców)
– mąka – 200g
– cukier puder – 100g
– kakao – 1 łyżka
– proszek do pieczenia – 15g
– masło – 100g
– jaja – 4szt
– cukier puder – 250g
– spirytus – 50ml
– woda – 50ml
– olejek arakowy – kilka kropel
Przygotowanie:
1. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło z cukrem i dodawać po jednym żółtku ucierając.
2. Do masła dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Utrzeć na gęstą masę.
3. Z białek ubić pianę i dodawać do masy delikatnie mieszając łyżką.
4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około pół godziny. Po 20 minutach można sprawdzić patyczkiem – jeśli ciasto się nie przykleja można wyciągnąć. Upieczone ciasto odchodzi od brzegów.
5. Z cukru, spirytusu, wody i olejku arakowego utrzeć lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodawać po kropli wody.
6. Lukier wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
7. Literatką, foremką lub szklanką wycinamy półksiężyce.
Ten przepis na ciasteczka świąteczne jest również jednym z moich ulubionych, ponieważ ciasteczka, które z niego możemy zrobić są niesamowicie aromatyczne i na długo pozostają w pamięci.
Ciastka świąteczne bez pieczenia
Ciasteczka bez pieczenia należy trzymać w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce albo zimą na balkonie. Świetna opcja dla tych, którym marzą się ciastka bożonarodzeniowe, a nie posiadają piekarnika.
Kokoski
Składniki:
(ok 60 ciasteczek)
– wiórki kokosowe (jak najdrobniejsze) – 120g
– cukier puder – 50g
– masło – 80g
– żółtka ugotowane na twardo – 4szt
– rum – 2 łyżki
– rodzynki – najlepiej małe, nie sułtańskie
Przygotowanie:
1. Ucieramy masło z cukrem, żółtka ścieramy na drobnej tarce prosto do masła. Ucieramy wszystko razem.
2. Do masy dodać kokos i dalej ucierać. Na koniec dodać 2 łyżki rumu i jeszcze chwilę utrzeć. Jeśli masa się rozsypuje dodać nieco więcej rumu.
3. Formujemy kulki i na górę każdej kuleczki dajemy rodzynkę.
Ten przepis polecam wszystkim, a w szczególności tym, którzy poszukują przepisu na przepyszne ciastka na Boże Narodzenie, które zasmakują wszystkim domowników.
Trufle
Składniki:
(ok 60 ciasteczek)
– zmielone płatki owsiane – 10 łyżek
– zmielone orzechy włoskie – 2 łyżki (opcjonalnie)
– cukier puder – 8 łyżek
– kakao – 1 łyżka
– masło – pół kostki
– rum – 2 łyżki
– mleko – 2 łyżki
– mielone orzechy lub kokos do obtoczenia
Przygotowanie:
1. Rozetrzeć masło z cukrem. Dodać kakao, płatki, rum, orzechy włoskie, cały czas ucierając. Dodać maleko małymi porcjami (najpierw 1 łyżkę, jeśli ciasto się klei nie dodawać drugiej).
2. Włożyć masę do lodówki aby nieco stwardniało – wystarczy na pół godziny.
3. Formujemy kulki, obtaczamy w mielonych orzechach lub kokosie.
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Oho, już wiem, że w przerwie świątecznej nie wyjdę z kuchni 🙂