SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

SuperStyler to blog modowy, kulinarny, lifestylowy. Jego autorką jest Marta Lech-Maciejewska.

  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Więcej
    • Styl życia
    • Psychologia
    • Podróże
    • Wnętrza
  • SklepNOWOŚĆ
    • Zestaw e-book + książka z dedykacją i autografami „Jak zarobić pierwszy milion”
    • E-book „Jak zarobić pierwszy milion”
    • Gra planszowa Rodzice Roku
    • Spadiora – Sklep z Apaszkami
0
  • Kuchnia

Carbonade flamande czyli niebiański gulasz w piwie

  • SuperStyler
  • 4 czerwca 2013
  • 4 komentarze
  • 4 minut czytania
8

W facebookowej ankiecie poprosiliście o potrawę mięsną – a więc voila! Carbonade flamande to belgijska potrawa – gulasz wołowy w ciemnym piwie, z cebulką, karmelizowanym brązowym cukrem, w sosie zagęszczonym piernikiem. To danie, które wystawia na ciężką próbę cierpliwości. Pachnie zupełnie obłędnie, korzennymi przyprawami i piwem, a kucharz siedzi przed oknem piekarnika i czeka, czeka… daje wołowinie dojść, aby była miękka i soczysta. Smakuje równie obłędnie jak pachnie. Nie bierzcie się za ten przepis jeśli nie macie czasu – wołowina potrzebuje około 1.5 do 2 godzin, aby była miękka. Nie polecam też gotowania tej potrawy “na głodnego” – poparzycie się wyjadając z piekarnika. Przygotowanie wołowiny w piwie zajmuje trochę czasu, ale warto go poświęcić!

To danie, które wystawia na ciężką próbę cierpliwości.

Pachnie zupełnie obłędnie, korzennymi przyprawami i piwem, a kucharz siedzi przed oknem piekarnika i czeka, czeka… daje wołowinie dojść, aby była miękka i soczysta.

Nie szczycę się znajomością tradycyjnych belgijskich przepisów na carbonade flamande, nie oddaję się też rozważaniom, które belgijskie piwo jest najlepsze do tej potrawy – a w Belgii piw znajdziemy niesamowite ilości rodzajów. Po prostu uwielbiam ten smak i przyrządzam carbonade tak, aby była jak najbardziej zbliżona do smaków, które poznałam we Francji i Belgii. Tradycyjne belgijskie piwo możecie zastąpić ciemnym piwem – np. Żywiec Porter, bo ostatecznie nie ma znaczenia, jakie piwo dodacie do gulaszu a jeśli nie macie na podorędziu piernika – kromka chleba i przyprawa korzenna spełnią swoją rolę. Poniżej znajdziecie przepis na wołowinę w piwie.

blog_gulasz_w_piwie_018

 

Wołowina w piwie po flamandzku – składniki dla dwóch osób:

– 500 gr mięsa wołowego
– 3 średniej wielkości cebule
– 0.33 l ciemnego piwa (u mnie Porter)
– 2-3 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżeczki musztardy (u mnie Dijon)
– piernik lub kromka ciemnego chleba i przyprawa korzenna
– masło lub olej
– 3 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ziele angielskie
– tymianek
– sól
– pieprz

Belgowie zajadają carbonade flamande z frytkami, można jednak podać tę potrawę z ziemniakami lub z chlebem, ale każdy inny pomysł na podanie wołowiny będzie moim zdaniem równie dobry.

Przygotowanie potrawy z kuchni belgijskiej:

0. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

1. Wołowinę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ja używam masła dodając do niego kroplę oleju – nie pali się wtedy. Tłuszcz należy rozgrzać bardzo mocno, aby pory mięsa się zamknęły zatrzymując sok.

3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (jeśli jest go dużo – partiami). Kawałki wołowiny obsmażamy z każdej strony, soląc dopiero pod koniec smażenia. Uwaga, aby wołowina nie dusiła się we własnym sosie.

4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku.

5. Ściągamy mięso z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

6. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulkę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Kiedy będzie brązowa posypujemy ją cukrem, zmniejszamy ogień i mieszamy, aż cukier się skarmelizuje.

7. Dodajemy nieco piwa i zeskrobujemy przypieczone kawałki z patelni. Całość dorzucamy do mięsa.

8. Dolewamy piwa (około 3/4 butelki), dosypujemy tymianku, przykrywamy naczynie i całość wkładamy do piekarnika.

To nie koniec!

9. Wołowina w piekarniku powinna zostać około 2 godziny. Należy ją przemieszać co jakiś czas. Jeśli sos robi się zbyt gęsty dolać piwa.

10. Mniej więcej w połowie pieczenia (czy raczej duszenia) dodajemy do sosu kromkę posmarowaną musztardą i posypaną przyprawą korzenną lub piernik połamany na części i łyżeczkę musztardy. Dodajemy także około 2 łyżej octu balsamicznego.

11. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy stan Carbonady – jeśli jest zbyt słodka można dolać piwa, jeśli zbyt gorzka dobrze jest doprawić ją przyprawą korzenną. Doprawiamy według smaku.

Jeśli nie jesteśmy posiadaczami piekarnika carbonadę można zrobić dusząc ją w garnku. Należy wtedy dokupić nieco więcej piwa i podlewać gulasz wedle potrzeby. Polecam tę i inne potrawy kuchni belgijskiej, zwłaszcza wtedy gdy macie ochotę na wykwintny obiad.

Smacznego!

Carbonade flamande

Carbonade flamande

Carbonade flamande

Carbonade flamande

Carbonade flamande

 

Carbonade flamande

Carbonade flamande

Carbonade flamande

 

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Share
SuperStyler

Tagi
  • carbonade flamande
  • danie kuchni belgijskiej
  • gulasz
  • gulasz w piwie
  • obiad
  • wołowina
  • wołowina w piwie
  • wykwintny obiad
Poprzedni wpis
bruschetta z pomidorami
  • Kuchnia

Śniadanie a la słoneczna Italia

  • SuperStyler
  • 28 maja 2013
Zobacz
Następny wpis
retro-chic,sukienka,sukienka letnia,sukienka na lato,Rzym,moda na lato,moda letnia,SS 2013
  • Moda

My summer love

  • Marta
  • 18 czerwca 2013
Zobacz
Zobacz również
test Bosch MUM 5 rogaliki drożdżowe z marmoladą SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia

Test robota Bosch MUM5 i kulinarne wehikuły czasu – czyli o moich smakach dzieciństwa

  • Marta
  • 24 lipca 2021
ekspres do kawy Siemens SuperStyler
Zobacz
  • Kuchnia
  • Styl życia

Nie taka kawa straszna jak ją malują

  • Marta
  • 4 grudnia 2020
Marta Lech-Maciejewska i Jan Lech SuperStyler
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Hashimoto dieta – przykładowy jadłospis

  • Marta
  • 3 września 2019
Wianek z polnych kwiatów
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Dieta Hashimoto – co jeść, żeby czuć się dobrze?

  • Marta
  • 21 sierpnia 2019
Lajkonik Junior
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko
  • Psychologia

Kocham tęsknić

  • Marta
  • 4 lipca 2019
Activia nasiona Chia
Zobacz
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie

5 rzeczy, których nie wiecie o nasionach chia

  • Marta
  • 8 czerwca 2019
Wielkanoc chłopcy Lindt
Zobacz
  • Styl życia
  • Kuchnia
  • Wnętrza

5 tradycji wielkanocnych, które robią klimat w naszym domu

  • Marta
  • 12 kwietnia 2019
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Podróże
  • Kuchnia

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • Marta
  • 4 lutego 2019
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
sarah
sarah
2 lat temu

Wlasnie robię dla nie – jeszcze – męża 😉 Zobaczymy czy posmakuje na tyle bu to zmienić. Była wołowina po burgundzku , bedzie po glamandzku. Właśnie pyrkocze w piekarniku. Zastanawiam się tylko …co poza musztardą jest na twojej kromce chlebka? Grantulowany czosnek czy przyprawa do piernika? Bo wygląda dość jasno/bladziutko jak na przyprawdę do piernika.Podpowiesz? Dzięki za przepis !!!

0
Odpowiedz
Jan
Admin
Jan
2 lat temu
Reply to  sarah

W przepisie jest napisane co to. 🙂

1
Odpowiedz
peter
peter
1 rok temu
Reply to  sarah

wołowina po FLAMANDZKU, a nie po GLAMANDZKU…ale za to przytoczyłaś całkiem ciekawą nazwę dla jakiegoś bardzo podobnego, lub zupełnie innego dania z wołowiny…tylko co by tu…hmm..trzeba opracować do tego jakiś przepis..wołowina po glamandzku 😉 super 😉 pozdrawiam

0
Odpowiedz
dodo
dodo
11 miesięcy temu

jaka ta wołowina, bo wół to duze zwierze, z jakiej czesci robi się stoofvlees?

1
Odpowiedz
SuperStyler
  • Spadiora
  • Gra planszowa Rodzice Roku
  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin sklepu
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz